Creditele ipotecare se vor scumpi cu peste 40% iar avansul ar putea creste la 35%, daca se adopta legea privind darea in plata, a calculat BNR

Legea privind darea in plata a caselor ipotecare

Ratele lunare la creditele in lei vor creste cu 44% iar la cele in euro cu 41%, daca se adopta legea privind darea in plata in actuala forma, se arata intr-o prezentare a viceguvernatorului BNR, Liviu Voinea (vezi foto).

Asta dupa ce timpul de asteptare pentru strangerea unui avans majorat la cel putin 35% va creste la 7,9 ani, fata de 3,8 ani in prezent pentru un avans de 15% la creditele imobiliare standard sau 1,3 ani pentru un avans de 5% la creditele Prima Casa.

BNR a facut acest calcul luand in considerare si estimarea unei scaderi de 10% a preturilor imobilelor, tot din cauza legii privind darea in plata, care va diminua volumul de credite si de case cumparate.

In privinta ratelor la credite, calculele au fost facute cu o crestere a dobanzii de 1,5 puncte procentuale, dar si o reducere cu 10 ani a perioadei de creditare, care in prezent ajunge la 30 de ani.

In aceste conditii, rata lunara la un credit mediu in lei va creste de la 679 la 978 de lei, in timp ce rata la un credit in euro va urca de la 978 lei la 1142 lei.


Citeste stire integral pe Bancherul.ro

Taguri:

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu