Contributii de 28 milioane EUR in luna iunie pentru pilonul II
20 Aug 2008
0 Comentarii
Administratorii de fonduri de pensii obligatorii (pilonul II) vor incasa miercuri contributii de 100 milioane lei (28,3 milioane EUR) pentru iunie, in usoara crestere fata de mai, valoarea medie pe asigurat fiind de 9,01 EUR, a declarat pentru NewsIn, presedintele CNPAS, Mariana Campeanu.
Luna trecuta, cei 14 administratori de pe piata au primit 97,6 milioane lei (27,2 milioane euro) aferente lunii mai si 2,3 milioane lei drept restante pentru aprilie.
Aceasta este a patra luna in care Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS) vireaza fondurilor contributiile aferente celor 4,311 milioane de participanti inregistrati.
"Administratorii de fonduri de pensii obligatorii (pilonul II) au recuperat si 8,8 milioane lei (2,5 milioane euro) din contributiile aferente lunilor anterioare, dupa ce unii angajatori restantieri au depus declaratiile privind contributia de asigurari de stat aferenta lunilor precedente", a precizat, pentru NewsIn, presedintele CNPAS.
Cei 14 administratori din piata vor ajunge, dupa ce vor primi si contributiile pentru luna iunie, la incasari totale de 400,5 milioane lei (113,5 milioane EUR).
Ponderea conturilor goale a scazut in iunie
"Ponderea conturilor goale a scazut dupa cea de-a patra contributie cu 0,81%, la 20,69%. Este o perioada in care sunt multe locuri de munca sezoniere, astfel ca numarul de conturi goale ar putea sa creasca in urmatoarele luni", a spus Campeanu.
Cei 14 administratori care activeaza pe piata pensiilor obligatorii au 891.800 conturi goale dupa a patra etapa de virare a contributiilor. ING Fond de Pensii are 17,8% conturi goale si va incasa 42 milioane lei in cea de-a patra etapa de virare a contributiilor, Allianz are 20,5% conturi goale si primeste 25,4 milioane lei, iar Generali are 23,6% conturi goale si urmeaza sa incaseze 8,7 milioane lei.
AIG, care se afla pe locul al patrulea dupa valoarea activelor, are 18,1% conturi goale si va incasa 7,8 milioane lei, in timp ce Aviva are 25% conturi goale si contributii de 7,4 milioane lei.
In acest an, 2% din contributia totala de 9,5% pentru asigurarile sociale pe care o plateste fiecare angajat va ajunge in administrare privata. Ponderea va creste anual cu cate o jumatate de punct procentual, pana la atingerea nivelului de 6% aplicat venitului lunar brut, intr-un interval de opt ani.
Salariatii cu varsta de pana la 35 de ani intra automat in sistemul pensiilor private obligatorii (pilonul II), in timp ce pentru angajatii cu varsta cuprinsa intre 35 si 45 de ani, participarea la pilonul II este optionala. Alina Vasile