CEC Bank vine cu cea mai buna dobanda pentru creditarea firmelor nou-infiintate prin Programul Start-up Nation

Se pune intrebarea: de ce nu au fost selectate mai multe banci pentru a participa la acest program, astfel incat ofertele sa fie si mai competitive si implicit costul finantarii sa scada si mai mult?

CEC Bank, banca detinuta de statul roman, a lansat o oferta de creditare a firmelor nou-infiintate, care pot obtine fonduri nerambursabile (ajutor de minimis) de pana la 200.000 de lei prin programul guvernamental Start-up Nation, cu cea mai buna dobanda, comparativ cu celelalte doua banci selectate sa participe la acest program: Banca Transilvania si BCR.

Astfel, CEC Bank a anuntat ca acorda firmelor selectate in program credite punte, destinate finantarii acestora pana in momentul in care acestea vor incasa banii de la stat, cu o dobanda fixa de 3,25% pe an si un comision de acordare de 0,75% din valoarea imprumutului, adica un cost total de 4%, comparativ cu 5,5% la BCR si 5,61% la Banca Transilvania (vezi tabelul).

Dobanzile si comisioanele practicate de banca, precum si comisionul de garantare a creditului catre FNGCIMM reprezinta cheltuieli eligibile, suportate din ajutorul financiar nerambursabil in cazul in care acestea au fost prevazute in proiect, precizeaza banca intr-un comunicat (vezi comunicatul la finalul articolului).

Dobanzile anuntate de cele trei banci participante la programul Start-Up Nation au scazut pe masura ce bancile si-au anuntat ofertele.

Prima care a prezentat oferta sa firmelor nou-infiintate a fost Banca Transilvania (BT), care si-a respectat astfel sloganul (Banca oamenilor intreprinzatori), inca din 31 iulie, ziua in care Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat a semnat protocolul de colaborare cu cele trei banci.

BT le-a oferit start-up-urilor finantate de stat credite punte cu o dobanda fixa de 3,9%, comision de acordare de 0,75% din valoarea creditului si un comision de gestiune lunara de 0,08%, adica 0,96% pe an, in total 5,61%.

Dupa aproape doua luni, in 26 septembrie, BCR a anuntat, la randul sau, ca are cea mai buna dobanda pentru creditele prin programul Start-up Nation, de 3,5% pe an, dar nementionand daca e fixa sau variabila. BCR a mai precizat ca scade cuantumul comisioanelor pana la 1%, insa pe site-ul BCR.ro se arata ca banca percepe un comision unic de 2% din valoarea creditului. Ceea ce inseamna un cost total de 5,50%, usor mai redus (cu 0,11%) decat la BT.

Suplimentar, BCR ofera si un pachet de cont curent Start-up Nation, cu zero comisioane pentru o serie de produse si servicii, precum administarea contului, cardului, aplicatiei de internet banking, alerte SMS sau plati online.

Oferta BCR cu cea mai buna dobanda nu a rezistat insa decat doua zile, pentru ca, in 28 septembrie, CEC Bank a anuntat o campania promotionala la creditul punte Start-up Nation, cu o dobanda si mai mica, de 3,25%, la care se adauga un comision, de asemenea mai redus, de 0,75% din valoarea creditului, ceea ce inseamna un cost total de doar 4% pe an, cu 1,5 puncte mai mic decat la BCR si BT.

Cu toate acestea, BCR continua sa se laude pe site-ul sau care are "cea mai mica dobanda" la creditul de prefinantare Start-up Nation.

Se pune intrebarea: de ce nu au fost selectate mai multe banci pentru a participa la acest program, astfel incat ofertele sa fie si mai competitive si implicit costul finantarii sa scada si mai mult?

Creditele acordate de cele trei banci firmelor selectate in programul Start-up Nation pot fi garantate, in proportie de 80%, de Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM). Comisionul standard de garantare a start-up-urilor, reglementat de Comisia Europeana, a fost redus de la 3,8% la maxim 2,48% pe an, „optimizat ca urmare a cooperarii cu Fondul Roman de Contragarantare”, precizeaza FNGCIMM intr-un comunicat.

Programul Start-up Nation a fost infiintat de Guvern la inceputul acestui an, printr-o ordonanta de urgenta care permite acordarea unui ajutor de minimis in valoare de maxim 200.000 de lei pentru un beneficiar,  reprezentând 100% din valoarea cheltuielilor eligibile, unui număr maxim estimat de 10.000 de întreprinderi mici și mijlocii.

Se estimează, astfel, crearea a minim 20.000 de noi locuri de muncă anual în cadrul celor 10.000 de întreprinderi nou înființate care vor trebui să angajeze minimum 2 salariați cu contract de muncă pe durată nedeterminată și să-i mențină în activitate cel puțin 3 ani, potrivit unui comunicat de presa.

Ministerul pentru Mediul de Afaceri a anuntat ca pana in 22 septembrie a verificat un numar de 7.000 de planuri de afaceri trimise de antreprenori pentru obtinerea de finantari nerambursabile, dintre care 5.468 au fost aprobate, termenul limita pentru verificarea dosarelor si semnarea acordurilor de finantare fiind prelungit pana la 15 octombrie. Firmele care au dorit sa obtina fonduri gratuite de la stat au putut sa se inscrie in program in perioada iunie-iulie.

Comunicatul CEC Bank:

CEC Bank lanseaza o campanie promotionala la Creditul punte Start-Up Nation

Bucuresti, 28.09.2017 - Continuand politica de sustinere a sectorului IMM, CEC Bank lanseaza o campanie promotionala aferenta creditelor punte acordate in cadrul Programului Start-Up Nation.

Astfel, clientii care vor aplica pentru un credit punte Start-Up Nation de la CEC Bank pana la finalul anului 2017 vor beneficia de urmatoarele avantaje:

- dobanda fixa: 3,25%/an;
- comision de analiza: 0%;
- comision de gestiune: 0%;
- comision de rambursare anticipata: 0%;
- comision de acordare: 0,75% aplicat la valoarea creditului, perceput la scadenta creditului;
- termen de creditare: maximum 24 luni;
- garantii: maximum 80% din valoarea creditului garantat de Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM); in completare, garantare cu bunurile achizitionate in cadrul Programului.

Conditiile se aplica si creditelor deja aprobate de CEC Bank, precum si numeroaselor solicitari aflate in analiza in unitatile bancii. Peste 10% din clientii atrasi au deja creditele aprobate sau se afla in stadiu final de analiza.

CEC Bank si-a stabilit ca obiectiv sa acorde aceste credite in maximum patru zile, chiar daca Programul mentioneaza un termen de cinci zile.

Dobanzile si comisioanele practicate de banca, precum si comisionul de garantare a creditului catre FNGCIMM reprezinta cheltuieli eligibile, suportate din ajutorul financiar nerambursabil in cazul in care acestea au fost prevazute in proiect.

„CEC Bank se implica activ in sustinerea programului guvernamental Start-Up Nation, venind in intampinarea companiilor nou-infiintate cu sprijin real, prin finantare, mentorat si consiliere. Astfel, pe langa lansarea campaniei promotionale aferenta creditelor punte din cadrul programului, CEC Bank va participa, in calitate de partener, la o serie de work-shop-uri dedicate, alaturi de business angels, fonduri de investii, start-up-uri, IMM-uri sau viitori antreprenori”, a declarat domnul Radu Gratian Ghetea, Presedinte - Director General CEC Bank.

Reamintim faptul ca CEC Bank a fost selectata de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat ca banca partenera pentru distributia Alocatiei Financiare Nerambursabile (AFN) in vederea implementarii si gestionarii fondurilor in cadrul Programului Start-Up Nation. Astfel, banca acorda credite punte la solicitarea firmelor beneficiare, in vederea acoperirii cheltuielilor eligibile aferente planurilor de afaceri pana la eliberarea transelor din ajutorul de minimis de pana la 200.000 de lei.

De asemenea, CEC Bank ofera in conditii foarte avantajoase Pachetul Start-Up IMM, peste 80% din clientii atrasi de banca in cadrul programului Start-Up Nation alegand si acest pachet operational.

Prin intermediul celor 48 de Birouri de consiliere IMM-uri si Fonduri Europene existente la nivelul retelei teritoriale a bancii, clientii beneficiaza de informare detaliata privind criteriile de eligibilitate, garantiile solicitate s.a., in vederea alegerii produsului optim de finantare si a constituirii dosarului de credit. Informatii suplimentare despre produsele si serviciile bancii pot fi obtinute in orice unitate CEC Bank, apeland gratuit Serviciul suport clienti la numarul de telefon 0.800.800.848 sau accesand site-ul bancii, www.cec.ro


Citeste articolul integral pe Bancherul.ro

Taguri:

Alte stiri

1 comentarii

Ghica corneliu
21 Aug 2019

Vreau un credit pe firma dar are decât un an se poate

Posteaza un comentariu