Ce pensie facultativa sa aleg: ING Clasic, AZT Moderato sau Pensia Mea?

Pensiile facultative se adreseaza celor care doresc un venit suplimentar in momentul pensionarii, pe langa pensia de la stat si cea privata obligatorie.

Singura conditie pentru a putea contribui la aceasta pensie este sa aveti un venit.

Cei care contracteaza aceasta pensie, vor contribui cu maxim 15% din venitul lunar, iar pentru a beneficia de pensie la implinirea varstei de 60 de ani, vor trebui sa contribuie minim 90 de luni, adica 7 ani jumatate.

Banii pe care ii vor plati vor fi investiti in diferite active, precum titlurile de stat, obligatiuni sau actiuni.

Practic, persoanele care contribuie la un fond de pensii facultative cumpara unitati la fondul respectiv. Valoarea initiala a unei unitati de fond a fost de 10 lei, la toate fondurile. Deci, sa spunem cu o contributie lunara de 50 RON, vor avea dreptul de a cumpara 5 unitati. Daca unitatile de fond cresc, cu aceeasi suma contribuabilii la fond vor achizitiona mai putine unitati.

La sfarsitul contractului, suma va fi calculata in felul urmator: numarul unitatilor existente in fondul personal inmultit cu valoarea unitatii la momentul respectiv.

Primele 3 fonduri de pensii facultative au fost lansate anul trecut: ING Clasic al SC ING Asigurari de Viata SA, AZT Moderato al Allianz-Tiriac Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Facultative, si Pensia Mea, administrat de Aviva Asigurari de Viata.

ING Clasic

ING Clasic este primul fond de pensii al SC ING Asigurari de Viata Sa, prin care se investeste in titlurile de stat, obligatiuni si actiuni.

Corespunzator unui profil de risc mediu, activele fondului vor fi investite in 30% actiuni si 70% instrumente cu venit fix.

Acest fond a inregistrat o crestere a valorii unitatii cu 10,01% fata de data lansarii. Pretul unei unitati este in aceasta saptamana 11.0009 RON.

AZT Moderato

AZT Moderato de la Allianz-Tiriac Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Facultative este adresat persoanelor care doresc performante ce rezulta
dintr-o strategie investitionala echilibrata, asumandu-si un grad de risc mediu.

Patrimoniul acestui Fond va fi investit preponderent in instrumente ale pietei monetare si cu venit fix. Acest Fond va avea si o componenta de instrumente financiare cu randament potential mai ridicat.

Fata de data lansarii, valoarea unitatii acestui fond a scazut cu 1,51%, valoarea unitatii ajungand la 9,8493 RON.

Pensia Mea

Pensia Mea este fondul de pensii facultative administrat de Aviva Asigurari de Viata.
In cazul acestui fond, valoarea unitatii a crescut fata de data lansarii cu 0,559%, valoarea in RON ajungand la 10,0559 lei.

Cea mai buna evolutie a fost inregistrata de fondul de pensii facultative al ING, ING Clasic, pe locul 2 situandu-se Pensia Mea de la Aviva, iar cea mai proasta evolutie a inregistrat-o AZT Moderato de la Allianz.





Anamaria Iacomi

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu