10 Nov 2017 0 Comentarii
Credit scoring este un instrument statistic utilizat de bănci și alte instituții financiare pentru evaluarea probabilității de rambursare a unui credit. Fiecare client este evaluat pe baza modelelor de scoring ce sunt dezvoltate și utilizate de fiecare creditor în parte.
Aceste instrumente statistice sunt utilizate în decizia de acordare sau neacordare a creditului, pentru stabilirea limitei de credit sau a structurii de costuri pentru creditul ce urmează a fi acordat, durata creditului sau gradul de acoperire cu garanții, în cazul creditelor cu garanții reale.
Modelul de scoring se traduce într-un punctaj calculat la nivelul fiecărui client, care indică astfel creditorului probabilitatea de rambursare sau nerambursare a creditului, explica Alina Plătică – Head of Retail Credit Management, Garanti Bank.
Acest punctaj are ca finalitate separarea clienților cu potential ridicat de a fi buni platnici, față de cei cu comportament nepotrivit de plată. În funcție de apetitul la risc și de strategia de risc aplicată, fiecare creditor stabilește punctajul minim pentru care solicitarea de credit poate fi acceptată.
De ce este important scoringul si pentru clienti
Cele mai des utilizate modele de scoring la momentul acordării unui credit sunt cele dezvoltate atât pe baza caracteristicilor de natură socio-demografice ale clienților, cat și pe baza caracteristicilor comportamentale ale acestora.
Acestea din urmă sunt dezvoltate pe baza comportamentului clienților de a achiziționa produse de creditare, tipul creditelor achiziționate, frecvența cu care sunt achiziționate aceste produse, rata de utilizare în cazul cardului de credit și a descoperitului de cont/datoria totală, vechimea conturilor de credit, dar și modul de rambursare a produselor de credit.
De aceea, persoanele care sunt interesate să ia un credit trebuie să aibă tot timpul grijă la modul de administrare a finanțelor personale și la rambursarea produselor de credit în derulare.
Credit scoring este un instrument care aduce numeroase avantaje si solicitantului de credit. Pe lângă evaluarea riscului de credit asumat și a probabilității de rambursare, în cazul acestui instrument, este eliminată subiectivitatea în procesul de evaluare a solicitării de credit, facilitând un răspuns rapid privind eligibilitatea solicitantului de credit.