15 Mar 2023 0 Comentarii
INTREBARE:
"Buna ziua,
Stimate domnule Coman,
Va contactez deoarece am citit on-line puncte de vedere ale dvs. foarte argumentate, cu rugamintea de a imi oferi un sfat.
Ma gandesc sa constitui un depozit de 1.000.000 lei la TBI Bank (suma va fi impartita pe doua persoane din familie pentru a nu depasi suma garantata de 500.000 lei).
La TBI Bank garantarea nu se realizeaza de FGDB ci de Fondul de garantare din Bulgaria.
Fiind o suma mare, respectiv fiind toate economiile mele, as vrea sa evaluez cat mai detaliat riscurile (chiar daca au dobanda cea mai mare).
Rugamintea este de a imi spune daca suma din depozit se indisponibilizeaza incepand cu data declararii insolventei sau doar la declarararea falimentului.
Acest moment este foarte important, deoarece insolventa dureaza o lunga perioada si ar fi timp pentru lichidarea depozitului (daca suma din depozit se indisponibilizeaza incepand cu data declarararii falimentului. .
Daca suma din depozit se indisponibilizeaza incepand cu data declararii insolventei (care poate fi declarata de pe o zi pe alta) este mult mai complicat.
Va multumesc si va doresc o zi placuta in continuare."
Raspuns
Stimate domn,
Garantarea depozitelor la TBI se face, la fel ca la bancile romanesti, conform normelor europene: suma garantata este echivalentul a 100.000 de euro pentru fiecare deponent, la fiecare banca, iar plata se face intr-un termen de maxim 5 zile, de catre Fondul de Garantare a Depozitelor din Bulgaria, prin intermediul Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB) din Romania.
Depozitele se indisponibilizeaza (adica nu mai aveti acces la ele) din momentul emiterii unui ordin in acest sens de catre Banca Nationala a Bulgariei sau in cazul declansarii falimentului, nu a insolventei, la fel cum Banca Nationala a Romaniei decide indisponibilizarea depozitelor la o banca romaneasca.
De regula, bancile nationale decid indisponibilizarea depozitelor mult mai devreme decat momentul intrarii unei banci in insolventa sau constatarea falimentului, pentru a nu se produce panica iar oamenii sa fie despagubiti cat mai rapid.
Asadar, in aceasta privinta puteti sta linistit, pentru ca nu veti avea de asteptat mai mult de 5 zile pana cand veti primi banii inapoi, in cazul in care banca va avea probleme.
Oricum, nu aveti de ce sa va faceti griji daca depozitele le-ati impartit intre mai multi membri ai familiei (sau la mai multe banci), astfel incat fiecare sa nu detina un depozit mai mare de 100.000 de euro, la fiecare banca, pentru a va putea recupera toti banii.
Vedeti aici mai multe informatii privind modul in care sunt garantate depozitele in bancile romanesti si in cat timp se acorda despagubirile.
Ai probleme cu bancile sau IFN-urile? Scrie-ne aici si te ajutam!