23 Jan 2022 0 Comentarii
Cel mai bun curs valutar pentru platile in euro cu cardurile de debit il gasim la Banca Transilvania (BT), iar cel mai dezavantajos este la Raiffeisen Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro, care a luat in calcul cotatiile publicate de 14 banci (vezi foto).
Astfel, BT aplica o marja de castig de 0,48% la cursul de schimb publicat de Banca Centrala Europeana (BCE).
Marja Raiffeisen Bank, de 3,24%, este de peste sase ori mai mare decat la BT.
Marja medie la platile cu cardurile este in jurul a 1,5%.
Cum se face schimbul valutar in cazul platilor cu cardul in strainatate
In cazul tranzactiilor in valuta cu carduri in lei in strainatate sau la comercianti romani cu conturi in strainatate există 2 etape, conform informatiilor publicate de BRD:
- schimb valutar intre valuta tranzactiei si moneda de referinta (euro pentru Mastercard si dolar pentru Visa), efectuat de organizație (MasterCard / VISA) la cursul propriu;
- schimb valutar între moneda de referință și valuta contului (lei), efectuat la cursul de vânzare BRD.
Iata cum se fac platile cu cardurile ING in strainatate, conform informatiilor publicate de ING Bank:
"Când plătești cu cardul tău în lei la comercianți din străinătate, lucrurile stau un pic diferit față de tranzacțiile din țară.
Comercianții nu vor primi lei în schimbul cumpărăturilor tale, ci una dintre valutele cele mai larg acceptate. Acesta este motivul pentru care noi folosim Euro că moneda de plata pentru tranzacțiile internaționale.
Orice tranzacție făcută la comercianți din afară României va fi transformată în Euro de către Visa/ Master Card (dacă nu este deja exprimată în euro) în ziua în care se solicită plata. Intră pe pagină oficială a Visa/Master Card pentru informații despre cursul aplicat.
Debitarea sumei. Mai departe, noi îți vom lua din cont contravaloarea în lei a sumei transformate în euro de Visa/Master Card, la cursul ING de vânzare din momentul debitării sumei în cont."