BNR nu este de acord cu legea de plafonare a datoriilor romanilor la firmele de recuperare creante

Banca Nationala a Romaniei (BNR) nu este de acord cu proiectul de lege privind plafonarea datoriilor romanilor la firmele de recuperare creante la dublul sumei platite de acestea pentru creditele neperformante cumparate de la banci si IFN-uri, considerand ca poate induce hazard moral, prin incurajarea neplatii creditelor, si afecteaza capacitatea bancilor de a acorda noi imprumuturi.

Legea, votata deja de Senat, a fost initiata de senatorul PNL Daniel Zamfir, un apropiat al avocatului Gheorghe Piperea, implicat in numeroase procese impotria bancilor si un acerb critic al sistemului bancar.

Firmele de recuperare cumpara creditele neperformante cu un pret mediu de 10% din valoarea acestora, conform datelor BNR.

De exemplu, daca un credit de 10.000 de lei a fost vandut (cesionat) de o banca la un pret de 1.000 de lei, firma de recuperare va mai putea cere de la datornic cel mult 2.000 de lei, fara alte costuri suplimentare.

“Impunerea unei limite de valorificare, de pana la maximul dublul sumei platite de cesionar pentru a cumpara creanta de la cedent, este de natura a induce hazard moral in randul debitorilor, prin incurajarea unui comportament de neplata, ca urmare a stingerii datoriei la o valoare care s-ar putea situa in anumite cazuri mult sub debitul datorat.

Valoarea la care intitutiile de credit cesioneaza creditele este, in general, redusa, raportat la valoarea creditului restant si ca urmare a faptului ca sunt vandute portofolii de credite cu posibilitati de recuperare a datoriilor restante diferite.

Practic, o astfel de prevedere asigura o protectie asimetrica pentru debitori, avantajand persoanele cu credite care comporta un grad ridicat de risc, la care valoarea de cesiune este foarte redusa, din cauza probabilitatii mici de recuperare”, se arata intr-o scrisoare trimisa Parlamentului de catre BNR, publicata de Hotnews.

In realitate, cei avantajati sunt cei cu datorii mari, datorita faptului ca firmele de recuperare achita un pret unic pe un pachet de credite neperformante format din diverse tipuri de imprumuturi, unele mai mari, altele mai mici, de exemplu 10% din valoarea acestora.

Concret, daca intr-un pachet de neperformante sunt doua credite, unul de 10.000 de lei si altul de 100.000 de lei, valoarea pachetului este de 110.000 lei, fiind cumparat cu 10%, adica 11.000 de lei. Daca legea ar intra in vigoare, atunci firma de recuperare ar mai putea cere de la cel cu creditul de 100.000 de lei cel mult 22.000 de lei, dublul pretului de cumparare, reprezentand 22% din valoarea datoriei. De la debitorul cu creditul de 10.000 de lei, firmare de recuperare poate cere tot 22.000 de lei, adica inca o data mai mult.

Ar putea creste costurile creditelor noi

“Totodata, mentionam ca o astfel de reglementare ar fi contrara abordarii existente la nivel european care s-a centrat pe preocupari intense in ceea ce priveste stocul consistent de creante neperformante acumulat in bilanturile bancilor in perioada care a urmat crizei financiare...

Procesul de curatare a bilanturilor institutiilor de credit este necesar din perspectiva ameliorarii rezistentei la socurile externe si consolidarii stabilitatii sectorului financiar romanesc, cu impact benefic pe termen lung reflectat atat la nivel macroeconomic, cat si la nivel individual.

Prin urmare, in lipsa unor optiuni eficiente de transfer a acestor creante, administrarea portofoliilor de credite neperformante ar ramane exclusiv in sarcina sectorului bancar, afectand performanta intregului sector bancar si conducand, in final, la cresterea costurilor pentru creditele nou acordate, cu efecte negative asupra nivelului de bunastare a populatiei”, se mai arata in scrisoare.

BNR mai sugereaza ca “ar trebui analizata inclusiv problematica eventualelor operatiuni de cesiuni de creante cu caracter transfrontalier”.


Citeste articolul integral pe Bancherul.ro

Taguri:

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu