Bancile romanesti trebuie sa aplice la platile in euro si retragerile de numerar de pe carduri in strainatate aceleasi comisioane ca la tranzactiile in lei

Bancile romanesti trebuie sa aplice la platile in euro si retragerile de numerar de pe carduri in strainatate aceleasi comisioane ca la tranzactiile in lei

“Cand faci o plata externa in euro, lei sau coroane suedeze in cadrul UE, banca nu te poate taxa mai scump decat echivalentul unei tranzactii nationale. Chiar si bancile din afara UE sunt obligate sa aplice aceasta regula”, arata Comisia Europeana, pe site-ul institutiei.

Regula se aplica pentru urmatoarele tipuri de tranzactii:

- transferurile intre conturile bancare dintre doua tari UE diferite
-retrageri de numerar la bancomate (ATM) din tari UE
- plati cu carduri de debit si carduri de credit pe teritoriul UE
- tranzactii tip direct debit

“De exemplu, daca banca ta te taxeaza cu 1 euro atunci cand retragi numerar de la bancomatele altor bannci din tara, acelasi comision trebuie sa-l aplice si pentru retragerile de numerar de la bancomatele din alte tari UE”, precizeaza Comisia Europeana. (vezi aici detalii)

Aceste reguli care introduc principiul acelorasi costuri atat pentru platile interne cat si cele in UE, au fost stabilite in Regulamentul numarul 924 din 2009 privind comisioanele pentru platile internationale in euro, iar ulterior in regulamentul SEPA.

Principiul comisioanelor unice atat pentru platile interne cat si pentru cele internationale se aplica tuturor platilor electronice, incluzand:
- transferurile interbancare (credit transfers)
- debit direct 
- retragerile de bani de la ATM-uri
- platile cu cardurile de debit si credit 
- transferurile de bani

Tarile din afara zonei euro pot sa aplice acest regulament si pentru platile nationale, optiune adoptata de Romania si Suedia, precizeaza Comisia Europeana.

In aprilie 2018, Comisia a propus extinderea regulii si pentru tarile non-euro, astfel incat toti cetatenii europeni sa poata face transferuri internationale in euro cu aceleasi comisioane ca cele pentru transferurile interne.

Noile reguli mai prevad informarea consumatorilor privind costul conversiei valutare inainte de efectuarea unei plati externe intr-o alta valuta decat cea din tara lor.

Cat costa o plata externa in Romania, comparativ cu una interna

Desi Romania a optat pentru aplicarea regulii privind egalizarea comisioanelor pentru platile externe cu cele interne, nicio banca nu o respecta.

Astfel, in privinta retragerilor de bani de pe card in strainatate, doar cinci banci (BCR, CEC Bank, Idea Bank, Banca Feroviara si Alior Bank) au aceleasi comisioane ca la retragerile de la bancomatele din Romania.

Platile cu cardul la comercianti in strainatate sunt necomisionate, la fel ca cele din Romania, dar aceasta este o regula impusa de organizatiile de plata Visa si Mastercard peste tot in lume, nu are legatura cu regulamentele Comisiei Europene.

In privinta transferurilor bancare externe, adica in euro, nicio banca nu aplica regula Comisiei Europene: comisioanele pentru platile in euro sunt mult mai mari decat cele in lei.

Astfel, in timp ce o plata interbancara interna in lei are comisioane, in functie de banca, intre 0 lei si 4,6 lei, la o plata externa in euro, comisioanele pleaca de la 5 lei si ajung chiar si la 30 de euro, tariful mediu fiind 0,1% din suma transferata, minim 10 euro.

De exemplu, pentru o plata externa de 1.000 de lei, comisionul este in jur de 50 de lei.


Citeste articolul integral pe Bancherul.ro

Taguri:

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu