Banca Transilvania si AEGON infiinteaza o companie de administrare a pensiilor private obligatorii
16 Jan 2007
0 Comentarii
Banca Transilvania si AEGON, una dintre cele mai importante companii de asigurari de viata din lume, avand Sediul Central in Olanda. Banca Transilvania si AEGON doresc sa infiinteze in Romania o companie mixta in domeniul pensiilor private obligatorii.
Aegon, a doua mare companie de asigurari din Olanda, controla, in 2005, 24% din piata olandeza a asigurarilor de pensii.
Legea pensiilor private a fost promulgata recent de presedintele tarii, insa in acest an urmeaza a fi functional numai Pilonul III, cel al pensiilor private facultative.
„In 2007 - respectiv pe la jumatatea anului - va fi functional segmentul optional, sau Pilonul III, in timp ce Pilonul II sau cel obligatoriu va putea functiona abia peste un an“, a declarat recent Petre Cioltos, secretar de stat in cadrul Comisiei Nationale de Pensii si Asigurari Sociale (CNPAS), citat de Saptamana Financiara.
El spune ca exista deja o cerere pentru aprobarea activitatii specifice Pilonului III, din partea BCR Asigurari de Viata, o cerere pentru depozitar, din partea BRD SocGen, si chiar si una pentru auditor al noului sistem.
Intarzierea aplicarii legii pensiilor este cauzata de faptul ca este nevoie de aproximativ patru luni pentru a elabora normele metodologice aferente Pilonului II, pentru a autoriza companiile de asigurari si fondurile de pensii participante la sistem si pentru a inregistra angajatii care vor contribui cu bani in sistemul privat.
Deocamdata, organismul de reglementare al pietei pensiilor private (CSSPP) a remis spre dezbatere publica proiectul unei norme metodologice de natura contabila, referitoare la situatiile financiare ale fondurilor de pensii facultative.
Pilonul I reprezinta segmentul actual, public, de pensii obligatorii, in care cei 4,6 milioane de oameni reprezentand forta activa platesc impozit din care sunt acoperite de stat pensiile pentru cei 6 milioane de pensionari existenti.
Pilonul II va pune sub administrare privata 2,5% din pensiile pe care statul le avea sub management pana acum - si va presupune o alegere de catre salariati a unei firme de administrare din randul marilor firme de asigurare de viata sau de pensii private, fara a presupune o crestere a costurilor sau a cuantumului impozitului aferent sistemului de pensii.
Pilonul III cere ca, in plus fata de impozitul normal retinut la sursa pentru pensii, angajatii sa investeasca lunar din proprie initiativa bani (de aceea e numit si „optional“), insa tot prin intermediul marilor companii de asigurari.
Motivul pentru care nu toti asiguratorii au depus cereri pentru Pilonul III este simplu: sistemul optional a functionat si pana acum, mascat sub forma investitiilor in asigurari de viata cuplate cu instrumente investitionale asemanatoare fondurilor mutuale (unit-linked).
Avantajul legislatiei aferente Pilonului III consta in deductibilitatea fiscala a sumelor investite in cadrul acestuia, noua lege introducand o limita de 15% din venitul brut al salariatului dedicata pensiilor private. Deducerea nu va putea depasi insa echivalentul a 200 de euro anual.