Asigurarile de viata unit-linked de la Aviva, in pierdere

Programele de investitii aferente asigurarilor cu componenta investitionala tip unit-linked de la Aviva continua sa evolueze in pierdere.

Astfel, toate cele cinci programe in USD, au inregistrat pierderi intre 14% si 56% in ultimul an.

De asemenea, patru programe in euro (Suprem, Median, Actual si Imobilis) intregistreaza pierderi intre 14% si 47% in ultimele 12 luni. Doar programul Conservator este pe castig, cu 3,33%.

Programele de investitii in lei se prezinta astfel: Practic 25 (plus) si Practic 50 (Max) au avut pierderi de 11,30%, respectiv 28,77% in ultimul an, in timp ce programul Capital Garantat (Practic) a crescut cu 12,35%.

Romanii cu asigurari unit-linked au pierdut pana la 60% in ultimele 12 luni din banii investiti, cauza principala fiind turbulentele de pe pietele financiare.

Cu alte cuvinte, pe partea investitionala asiguratii au mai putin bani decat au depus.

Asigurarile de viata de tip unit-linked au o componenta de protectie si una de investitie. O parte din prima de asigurare achitata de client este destinata acoperirii riscurilor asigurate pe polita - deces si invaliditate. Cealalta parte a primei de asigurare merge catre fondurile investitionale ale companiei de asigurari. Asiguratul isi asuma in totalitate riscul investitional. In prezent, in jur de 500.000 de romanii au asigurari de viata de tip unit-linked.

Caderea puternica a randamentului fondurilor unit-linked a avut un impact negativ asupra increderii consumatorilor si s-a manifestat pe piata asigurarilor de viata printr-o crestere semnificativa a numarului de rascumparari, a spus presedintele CSA, Angela Toncescu.

Astfel, volumul rascumparilor totale platite de societati in octombrie a fost de circa 26,6 milioane de lei, nivel cu 80% mai mare fata de media din primele noua luni ale anului trecut. Din acestea 70% adica 18,62 milioane lei reprezentau valoarea rascumpararilor pentru asigurarile de viata unit-linked. Fata de anul trecut cresterea este cu 57% mai mare.

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu