19 Apr 2017 0 Comentarii
Raiffeisen Banca pentru Locuinte a obtinut un profit de 2 milioane lei in 2016, dublu fata de anul precedent, in ciuda litigiului cu Curtea de Conturi care a determinat banca sa-si suspende activitatea de incheiere de noi contracte de economisire-creditare, rezumandu-se la acordarea de credite pentru investitii imobiliare.
Curtea de Conturi a constatat in urma unui control efectuat in 2015 ca Raiffeisen Banca pentru Locuinte a prejudiciat statul cu aproape 60 de milioane de lei, iar BCR Banca pentru Locuinte cu 268 milioane lei, intrucat au acordat clientilor subventii publice (prime de stat) sub forma de dobanzi majorate pentru depozite, in loc sa foloseasca fondurile bugetare pentru investitii in fondul locativ, conform prevederilor legale. (vezi aici raportul Curtii de Conturi)
In consecinta, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP), care aloca subventia bugetara pentru bancile pentru locuinte, a suspendat plata primei de stat, iar cele doua banci, la randul lor, nu au mai incheiat noi contracte de economisire-creditare.
Intre timp, cele doua banci au contestat in justitie decizia Curtii de Conturi si au castigat in prima instanta, la Curtea de Apel Bucuresti, insa Curtea de Conturi a facut recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie, cea care va pronunta o solutie finala in acest caz.
Acest litigiu nu a reprezentat insa o problema de profitabilitate pentru Raiffeisen Banca pentu Locuinte, care si-a dublat anul trecut castigul net: 2 milioane lei, fata de doar 1 milion in 2015.
Banca a reusit sa-si majoreze veniturile din dobanzi cu aproape 0,7 milioane lei, pe fondul cresterii numarului de credite acordate, insa cheltuielile cu dobanzile au crescut mai mult, cu aproape doua milioane lei, ca urmare a avansului depozitelor clientilor.
Totalul veniturilor bancii a scazut la 33 milioane lei, de la aproape 40 de milioane de lei in 2015.
Numarul contractelor de economisire-creditare detinute de Raiffeisen Banca pentru Locuinte la finalul lui 2016 era de 217.000, cu 20.000 mai putine decat anul precedent, valoarea acestora ridicandu-se la 3,6 miliade lei, cu doar 23 de milioane mai putin decat valoarea contractelor din 2015, de 3,83 miliarde lei.
Valoarea depozitelor clientilor a crescut la 655 milioane lei, fata de 593 milioane lei in 2015, in timp ce volumul creditelor a urcat la 124 milioane lei in 2016, fata de 110 milioane lei in 2015.
(Vezi mai multe detalii privind bilantul Raiffeisen Banca pentru Locuinte in CLUBUL BANCHERILOR)