Unele banci ne administreaza gratuit economiile

Pe tema comisioanelor ridicate percepute de banci la produsele lor s-au scris nenumarate articole. Fiecare dintre noi isi pune intrebarea cum sa faca sa plateasca mai putin pentru serviciile bancare.

Chiar si pentru constituirea unui depozit, situatie in care banca se foloseste de economiile tale si le remunereaza cu dobanda, tot trebuie sa platesti diverse comisioane (de deschidere si administrare a contului curent atasat depozitului, de administrare a depozitului si de retragere de numerar).

Insa pe piata bancara situatia a inceput sa se schimbe la categoria produselor de economisire.

Produsele de economisire devin din ce in ce mai atractive

Bancile se intrec in a atrage economiile populatiei, din cauza scumpirii resurselor externe de finantare.

Competitia dintre institutiile de credit duce la crearea unor produse din ce in ce mai atractive pentru consummator: dobanzile cresc, comisioanele sunt eliminate, apar beneficii suplimentare gratuite si tot felul de promotii.

Alpha Progressive este lipsit de orice comision

In gama bogata de produse de economisire a principalelor banci mi-a atras atentia un depozit lipsit chiar de toate comisioanele, inclusiv cele pentru cont curent si pentru beneficiile suplimentare. In plus, dobanda bonificata este destul de atractiva. Este vorba de Alpha Progressive de la Alpha Bank, depozitul cu dobanda crescatoare.

Consilierii bancii ne-au asigurat ca pentru a depune banii intr-un cont Alpha Progressive nu trebuie sa platesti nici un comision la constituirea depozitului, iar contul curent este deschis si administrat gratuit. “Daca retrageti banii in termen de 30 de zile de la scadenta nu platiti comision de retragere”, au mai explicat ei.

Depozitele la termen sunt pe sase luni sau pe un an. Dobanzile pe un an in lei sunt fixe si pornesc de la 5,5% in prima luna si ajung la 15,25% in luna a doisprezecea. Pe aceeasi perioada, in euro, dobanda este cuprinsa intre 2% si 9%, tot fixa.

Dobanda se transfera in contul curent astfel ca poti beneficia, atunci cand ai nevoie, de fondurile acumulate pana la momentul lichidarii depozitului.

Depozitul minim este 1.000 de lei, respectiv 500 de euro, in functie de moneda aleasa.

Mai exista si alte depozite fara costuri

Pe piata mai exista si alte depozite fara comisioane, dar nu contin toate avantajele pe care le prezinta Alpha Progressive.
Depozitul la termen aflat tot in portofoliul Alpha Bank este, de asemenea, fara costuri, insa clientului nu i se ofera un card gratuit. Dobanzile la acest depozit ating un maxim de 9,75% pentru lei daca depui banii pe sase luni.

In perioada promotionala, studentii si pensionarii pot obtine dobanzi mai mari, de maxim 10,25% in lei la sase luni. Pentru restul perioadelor, de 3, 9 luni si 1 an, depozitele studentilor si pensionarilor sunt remunerate cu 9,50%.

Si alte banci, precum Piraeus Bank, Banca Romaneasca si Credit Europe Bank au pus in practica strategia renuntarii la comisioanele pentru depozite, acordand in acelasi timp si dobanzi avantajoase.

Pentru a fi scutit de comisionul de retragere de numerar conditia impusa de majoritatea acestor banci este sa ridici banii la scadenta.

In ceea ce priveste dobanzile la depozitele in lei, acestea pot ajunge la un maxim de 10% la termen de 12 luni la Credit Europe Bank sau la 9,10% pe 3 luni la Banca Romaneasca.

Piraeus Bank nu taxeaza nici ea deponentii, in schimb a impus o suma minima ridicata pentru depozitele cu dobanzi mari. Astfel, pentru a beneficia de o dobanda de 11% pentru un depozit pe 12 luni trebuie sa ai cel putin 20.000 lei. Dobanda scade proportional cu suma minima solicitata.

Conditiile actuale incurajeaza economisirea populatiei. Daca doriti sa constituiti un depozit cu o dobanda avantajoasa, care sa nu fie diminuata de comisionul de retragere de numerar, dar fara sa va obositi sa platiti lunar comisioane si taxe, va puteti opri asupra unora din produsele bancilor descrise.

1 comentarii

Saha
2023-07-27

Competitia dintre institutiile de credit duce la crearea unor produse din ce in ce mai atractive pentru consummator: dobanzile cresc, comisioanele sunt eliminate, apar beneficii suplimentare gratuite si tot felul de promotii. - Radon Reduction munhall

Posteaza un comentariu