Noul produs bauspar al BCR: economisim cu o dobanda de 2% si luam credit cu dobanda de 5%

In iulie urmeaza sa fie lansata noua banca pentru locuinte a BCR, insa banca ofera deja potentialilor clientii informatii privind noul produs de economisire-creditare, cunoscut si sub numele de bauspar, din germana. Pentru a-si atrage clientii, BCR ofera un bonus de 35 de lei la prima rata de economisire.

Ce este bauspar?

Produsele de economisire-creditare (bauspar) au fost lansate pe piata romaneasca de Raiffeisen Banca pentru Locuinte, iar ulterior de HVB Banca pentru Locuinte.

Produsele bauspar combina economisirea cu creditarea si sunt destinate renovarii sau modernizarii apartamentelor, cumpararii sau construirii de imobile.

Clientul economiseste o anumita suma de bani pe o perioada de minim 2 ani sau minim 5 ani, in functie de varianta aleasa. Dobanda pentru economiile sale este de 2% sau 3% pe an, nivelul dobanzii depinzand de programul pentru care optezi.

La dobanda precizata mai sus se adauga o prima de la stat de 15% pe an, dar care nu poate depasi 150 euro pe an. Dupa ce ai economisit o anumita suma, poti beneficia de un credit la o dobanda foarte avantajoasa, pe care il folosesti pentru renovarea sau cumpararea unei locuinte.

Pentru a cunoaste cerintele clientilor, BCR a lansat un chestionar cu ajutorul caruia banca vrea sa afle motivul pentru care am apela la acest produs, perioada in care suntem dispusi sa economisim, valoarea sumei pe care o putem economisi sau valoarea creditului de care avem nevoie.

BCR are trei progame de economisire si creditare

Banca ofera eventualului beneficiar trei programe de economisire creditare.

Optiunea Locuinta Plus

Perioada estimativa de economisire la acest produs este de 5 ani. Dobanzile oferite sunt de 2% pe an la care se adauga prima de la stat de 15% pe an (dar nu mai mult de 150 euro pe an). Economiile constituite vor reprezenta 40% din suma totala de care clientul are nevoie pentru renovarea sau cumparea unei locuinte, restul fiind acoperita de un credit acordat de banca la o dobanda de numai 5% pe an, pentru 60 luni.

Programul Locuinta Imediat

Aceasta varianta de economisire/creditare oferita de BCR prespupune o perioada estimativa de economisire de 2 ani. Dobanda la economii este similara cu cea de la Locuinta Plus (2% pe an la care se adauga prima de la stat de 15%/ an).

Si creditul obtinut este oferit la aceeasi dobanda si pe aceeasi perioada (5% pe an pe o perioada de 60 luni). Diferenta o reprezinta necesarul mai mare de economii (de 45%), restul sumei fiind acoperit prin credit.

Optiunea Economii Plus

La varianta Economii Plus dobanda oferita este putin mai mare decat la celalte doua tipuri (de 3% pe an, la care se adauga prima anuala de la stat de 15%), insa nivelul economiilor trebuie sa reprezinte 50% din suma totala. Dobanda la credit este mai mare cu un punct procentual comparativ cu celelalte doua tipuri prezentate, dar prezinta avantajul ca perioada de creditare este mai extinsa (de 88 luni).

Cui sunt destinate produsele bauspar si ce impact au avut ele pe piata romaneasca?

Produsele de economisire/creditare bauspar reprezinta o alternativa la creditele ipotecare. Ele sunt destinate persoanelor cu venituri modeste care nu-si permit un credit ipotecar standard.

Produsele sunt prezente pe piata romaneasca de circa 3 ani, dar nu s-au bucurat de o mare popularitate in randul consumatorilor.

Sistemul bauspar din Romania se afla intr-o faza incipienta, comparativ cu tarile cu traditie in domeniul locative (Germania, Austria). De altfel, produsul bauspar este specific acestor tari, iar tentantivele de a fi popularizat in alte tari europene, precum Polonia, au dat gres. Ramane de vazut daca in Romania va avea succesul scontat.

Cu toate acestea, se asteapta ca, in viitor, numarul celor care vor apela la produsele de economisire-creditare sa creasca treptat.

3 comentarii

marius
2011-12-12

vreau sa imi achizitionez o casa vreau sa stiu schematic cum se economiseste cum se achita viitoarea casa luata cu aj bancii

Tuchilus Cornelia
2012-01-16

Marius ..pentru a afla mai multe detali trebuie sa vorbesti cu un consultant financiar care sa-ti explice toate detaliile...! Daca esti din Galati te pot ajuta eu..daca nu dute in orasul tau la BCR Banca pentru Locuinte ..si vei primi informatii cum se cuvine!! Daca vrei mai multe detali trimite-mi un email pe adresa: tuchiluscornelia@yahoo.com si vorbim!

Gherman Ioana Carmen
2013-04-11

Consilier Financiar BCR BpL Aceste informatii se distorsoneaza in scris...cel mai bine e sa te intalnesti cu un consilier financiar din orasul tau si te pune la curent cu tot ceea ce ai nevoie. Incearca...n`o sa regreti :P

Posteaza un comentariu