Este rentabil sa investim in depozitul cu componenta investitionala Ronsmart de la Bancpost?

Gama de produse de economisire a Bancpost este diversa, continand aproape toate tipurile de produse de acest gen. Oferta de economisire pusa la dispozitia clientilor este destul de atractiva, dobanzile fiind avantajoase, iar in plus banca mai ataseaza si multe servicii suplimentare gratuite.

Bancpost este una dintre putinele banci din Romania care are in portofoliul sau un depozit cu componenta investitionala.

Depozitul cu componenta investitionala este un produs de economisire inovator, in care o parte din economii formeaza un depozit clasic, iar cealalta parte este alocata pentru achizitionarea de unitati din fonduri mutuale.

Daca alegi pentru plasarea economiilor tale un depozit cu componenta investitionala ai sansa sa-ti maresti castigurile, in cazul in care fondul mutual unde au fost plasati banii obtine randamenturi superioare celor din dobanzi. Celalalta fata a monedei este ca exista riscul sa-ti diminuezi castigurile sigure acordate pentru partea de depozit, daca valoarea unitatilor de fond scade.

Articolul de fata isi propune sa analizeze daca este avantajos pentru noi in momentul de fata sa ne pastram banii intr-un depozit Ronsmart.

Descriere Ronsmart

Ronsmart este disponibil in trei variante, in functie de procentul din fondurile tale pe care vrei sa le plasezi in fonduri. Optiunile existente sunt sa investesti 10%, 30% sau 50% din economii.

In ceea ce priveste termenul depozitului, acesta este de trei luni pentru toate cele trei variante, iar pentru produsul la care componenta de investitie este cea mai mica, de 10% ai posibilitatea sa alegi si termenul de sase luni.

Dobanzile pentru parte de depozit sunt preferentiale, cu valori cuprinse intre 10% si 12%. Bonificatia creste simultan cu procentul alocat pentru investitii si in functie de transa valorica in care te incadrezi.

Pentru a primi dobanzile preferentiale trebuie sa pastrezi intact depozitul pana la maturitate si sa nu rascumperi unitatile de fond inaintea atingerii scadentei depozitului. Daca nu respecti aceste conditii, vei pierde dobanda preferentiala si vei obtine o remuneratie mai mica.

Impozite

Veniturile din dobanzi sunt impozitate de catre stat cu 16%. Daca rascumpararea unitatilor de fond se face dupa 12 luni, investitia este impozitata cu 1%

Unde merg banii mei?

Partea investitionala a depozitului Ronsmart este alocata pentru achizitia de unitati de fond la Bancpost Active Balanced. Fondurile mutuale sunt administrate de societati specializate care decid in ce instrumente financiare se investesc banii deponentilor. Bancpost Active balanced este administrata de EFG Eurobank Mutual Funds Management Romania SAI, la care Bancpost are o participatie de 18,9%. Activele fondului sunt investite in actiuni cotate, obligatiuni, depozite bancare si titluri de stat.

Ce castiguri a adus Bancpost Active Balanced?

O unitate de fond Bancpost Active Balanced valora in 09.05.2008, 9,88 lei, mai putin cu 15,49% fata de inceputul anului.

Ceea ce inseamna ca potentialul client ar inregistra o pierdere mai mare din investitie decat dobanda primita pentru partea de depozit. In ultimele 12 luni valoarea unitatilor fondului Bancpost Active Balanced s-a depreciat cu 15,33%.

Totusi randamentul fondului nu a fost negativ inca de la lansare. La sfarsitul anului 2006, primul an de existenta unitatile Bancpost Active Balanced s-au apreciat cu 4,55%. Cresterea a fost si mai spectaculoasa in anul urmator, cand randamentul a ajuns la 10,69%.

Momentan produsul nu este foarte rentabil

Depunerea banilor in depozitul Ronsmart de la Bancpost nu este o decizie inteleapta la momentul de fata. Partea investitionala inregistreaza pierderi mai mari decat dobanzile obtinute pentru partea de depozit a produsului.

Totusi, pe viitor, daca valoarea unitatilor fondului Bancpost Active Balanced incepe sa se inscrie pe un trend ascendent, produsul poate fi luat din nou in considerare.
Depinde de potentialul client sa se documenteze cat mai bine asupra evolutiei fondului si sa cumpere produsul la momentul oportun.


0 comentarii

Posteaza un comentariu