- Home
- Ce trebuie sa stii
- Depozite
Economii mai mari, dobanzi pe masura
23-04-2008
Cu cat depunem mai multi bani la banca, cu atat dobanda primita este mai mare. Dobanzi mai mari primim si daca economisim bani pe perioade mai indelungate. In acest fel, bancile impusca doi iepuri dintr-o lovitura: atrag mai multi bani in depozite si isi fidelizeaza clientii.
In goana dupa clienti, unele banci permit acum constituirea de depozite fara a impune o lumita minina, limita care ramane inca in picioare in cazul bancilor mari.
Sa vedem ce sume minime solicita bancile pentru a constitui un depozit si care sunt transele pentru care dobanzile cresc.
Care este suma minima de care trebuie sa dispun pentru a avea un depozit?
Puteti achizitiona un produs de economisire (mai exact un depozit la termen) indiferent de suma de care dispuneti, intrucat exista banci care nu solicita o suma minima. Un exemplu in acest sens este Alpha Bank, care nu pretinde un nivel minim pentru constituirea depozitelor nici in lei, nici in valuta. Banca are o mare varietate de monede straine in care iti poti constitui depozitul (dolari americani, euro, lire sterline). La lei dobanda anuala poate ajunge si pana la 9,75%, in functie de termen. Nici Volksbank nu impune o anumita suma de bani la Depozitul Dinamic in valuta.
Depozitele pe transe
Unele banci care isi creaza depozitele la termen pe transe valorice. Dobanda se mareste o data ce ai trecut de un anumit nivel al fondurilor acumulate. Dintre bancile cele mai importante BRD, BCR, Raiffeisen si Bancpost au in portofoliul lor depozite structurate pe transe. La BCR pragurile sunt de 100 lei, 5.000 lei si 10.000 lei, cu dobanzi maxime de 9% pentru sume de peste 10.000 lei si termen de 3 luni. La depozitele in valuta de la BCR transele sunt segmentate pe 500-10.000, 10.001-25.000 si peste 25.000 euro sau dolari.
La BRD limita minima este de 150 lei, daca depasesti 2.500 lei intri in transa Premium 25, iar de la 50.000 lei in sus incepe transa Premium 500. De remarcat ca dobanzile nu cresc foarte mult pentru fiecare transa, ci maxim cu un punct procentual.
Depozite pentru economii solide
Bancile au lansat un tip de depozite destinate persoanelor care dispun de economii solide a caror suma minima porneste de la valori foarte ridicate. De exemplu, depozitul Star de la Piraeus Bank are o dobanda avantajoasa (10,5% la trei luni), este scutit de multe comisioane, dar are o suma minima de 20.000 lei.
Pentru a achizitiona pachetul Duet de la UniCredit Tiriac Bank, unul dintre putinele depozite cu componenta investitionala de pe piata, trebuie sa dispui de cel putin 5.000 lei.
Suma minima nu este un impediment in constituirea unui depozit
Desi suma minima este una din conditiile impuse de banci cand vrei sa-ti constitui un depozit, ea nu constituie un impediment.
Aceasta deorece oferta bancilor pentru depozitele la termen incepe de la eliminarea sumei minime de constituire sau solicitarea unor sume modeste, de 50 lei sau 100 lei, si ajunge pana la crearea unor produse pentru care trebuie sa dispui de economii foarte ridicate.
1 comentarii
Posteaza un comentariu
Rose Solero
2023-07-26
Sa vedem ce sume minime solicita bancile pentru a constitui un depozit si care sunt transele pentru care dobanzile cresc. wall repair near me washington