Dobanda la depozitele pe trei luni, mai mare decat cea la sase luni

Continuand seria articolelor care analizeaza dobanda medie oferita de banci la depozitele clasice la termen, am ajuns la perioada de sase luni.

Dupa ce indicele mediu al dobanzilor la depozitele clasice la termen a urmat un trend ascendent (7,68% - pentru o luna si 8,54% la trei luni), observam o descrestere cand ajungem la perioada de sase luni. Indicele mediu pentru dobanzile la termen de sase luni este de 8,51%, usor mai coborat decat cel pentru dobanzile la trei luni.

O explicatie ar putea fi faptul ca bancile au dorit sa lanseze oferte mai tentante pentru depozitele la trei luni, deoarece acestea sunt printre cele mai cautate pe piata.

Utilizand aceeasi baza de calcul ca pentru celelalte depozite, de 1.000 lei, rezulta ca daca vom depune aceasta suma la banca pe termen de sase luni, vom avea un beneficiu de 28,3 lei. Dobanda obtinuta va fi diminuata de comisionul de retragere de numerar si de impozitul pe venit.

Bancile ale caror dobanzi au fost incluse in indice sunt BCR, BRD, Raiffeisen, UniCredit, Banca Transilvania, Bancpost, Alpha Bank, Banca Romaneasca, Piraeus Bank, CEC, Volksbank, Libra Bank, Credit Europe Bank, OTP Bank, ProCredit Bank, Romexterra Bank si Banca Carpatica.

Cele mai mari dobanzi se gasesc la Banca Romaneasca (11%), Banca Carpatica (10%), Libra Bank (10,25%) si ProCredit Bank (9,90%).

Dobanzi avantajoase, de minim 9% pe an se mai gasesc la BRD (9,50%), Credit Europe Bank (9,5%), Banca Transilvania (9,00%), Piraeus Bank (9,00%), Romexterra Bank (9,00%).

Putem constata ca bancile mici au ofertele cele mai competitive de pe piata, urmate la distanta de minim un punct procentual si de cateva institutii de credit de talie mare (BRD, Credit Europe Bank, Banca Transilvania si Piraeus Bank).

Raiffeisen continua sa pastreze cel mai mic nivel al dobanzilor de pe piata si la aceasta categorie, de 5,7%.

2 comentarii

grozav stefan
2009-02-21

ce dobanzi la depozit au acordat bancile in 2007?

Rose
2023-08-01

Dobanda obtinuta va fi diminuata de comisionul de retragere de numerar si de impozitul pe venit. drywall installation Bachman

Posteaza un comentariu