Cat ne costa un depozit bancar?

Cand ne constituim un depozit la termen, scopul nostru principal este sa obtinem castiguri cat mai mari de pe urma economiilor noastre. La randul lor, bancile au nevoie de lichiditati, asa ca decizia de a depune banii nostri intr-un cont de depozit in loc sa-i pastram sub saltea este reciproc avantajoasa. Insa pentru depozitarea si administrarea fondurilor noastre institutiile financiare consuma niste resurse, asa ca infiintarea unui depozit nu va fi total lipsita de costuri pentru un client.

Costuri de deschidere si administrare

La constituirea unui depozit la termen, prima cheltuiala necesara este achitarea comisionului de deschidere. Vestea buna este ca pentru a face produsele lor mai atractive majoritatea bancilor au renuntat la comisionul de deschidere.

Unele banci solicita deschiderea unui cont curent odata cu depozitul la termen. Pentru contul curent se plateste un comision de deschidere si unul de administrare lunara. Taxa de deschidere nu presupune un efort financiar deosebit, fiind de multe ori gratuita sau in jurul a 3 lei –3,5lei. Nici comisionul lunar de administrare nu are valori foarte ridicate, de circa 1,5 lei sau maxim 7,5 lei, existand si institutii financiare unde este zero.

Cat platesc pentru beneficiile suplimentare?

Pentru a putea retrage banii mai usor, fara sa stai la coada la ghiseu, multe produse bancare de economisire au atasat un card de debit. In functie de strategia bancii, cardul poate fi oferit fara taxa de emitere si administrare sau va trebui sa platesti si aceste comisioane. Deschiderea si lichidarea depozitului sau vizualizarea soldului acestuia prin internet banking presupune plata unui abonament la acest serviciu. La unele banci serviciul de internet banking este gratuit.

Lichidarea depozitului inainte de termen duce la pierderea dobanzii

Un aspect important este ca daca apelati la fondurile din depozit inainte de expirarea termenului, veti pierde aproape toata dobanda. Pentru lichidarea depozitului inainte de termen, bancile acorda doar dobanda la vedere (foarte scazuta comparativ cu dobanda la depozite, de circa 0,25% sau 0,5%) sau nu platesc nici un fel de dobanda.

La retragere, taxele sunt mai mari

Daca la deschiderea depozitului comisioanele sunt modice, bancile si statul va vor lua o suma substantiala din bani la momentul retragerii.
Comisionul de retragere de numerar variaza intre 0,2% si 0,5% din suma retrasa la ghiseu, fiind putin mai coborat la bancomat, de maxim 0,2%.
Exista si banci unde comisionul de retragere este 0, daca ridici banii la scadenta.
Dobanda primita va scadea si cu impozitul anual pe venit de 16% impus de statul roman.

Alegeti produsul cel mai potrivit pentru nevoile dumneavoastra

Pentru un depozit exista numeroase comisioane, incepand cu cele de deschidere si administrare, pana la cele de retragere, incluzand aici si taxele pentru facilitatile suplimentare (cont curent, card atasat, internet banking). Tendinta bancilor este de a renunta la din ce in ce mai multe comisioane pentru a atrage clientii.

In functie de necesitatile dumneavoastra, puteti selecta un produs care sa va scuteasca de cheltuielile de inceput sau de cele lunare, pentru a nu va diminua din bugetul lunar. O alta optiune este sa alegeti un depozit care nu are comision de retragere de numerar pentru a primi mai multi bani la sfarsitul perioadei.

Intr-un material separat vom compara comisioanele existente la depozitele la termen a celor mai importante banci si va vom indica produsul de acest gen care implica cele mai mici cheltuieli.
2 comentarii

Constantin
2013-03-11

Din pacate nu poti sti surprizele la retragerea sumei din depozit. Am avut niste bani la BCR . Situatia depozitului la 17aug2012 indica un sold de 2008 lei. La 11 mar 2013 in extras aparea 2043. Surpriza a fost o nota de subsol cu datorii restante fata de banca : 154 lei comisioane restante, care nu a mai aparut pe nici un extras anterior. Explicatia a fost ca suma provine din comisionul lunar la contul curent; practic te trateaza ca pe o firma care are operatii lunare si nu ca pe un depozitar persoana fizica. Nu am la ei card sau credit, deci depozitul la BCR e o teapa.

Haygine
2023-07-26

Tendinta bancilor este de a renunta la din ce in ce mai multe comisioane pentru a atrage clientii. | drywall services in White Settlement

Posteaza un comentariu