Tag: viva credit

Viva Credit scade dobanzile la credite, conform legii 243/2024

Viva Credit anunta ca majoritatea clientilor au semnat acte aditionale pentru reducerea dobanzilor la credite, conform legii 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor.

Masurile BNR impotriva IFN-urilor care acorda credite online au avut efecte inverse decat cele preconizate: dobanzile au crescut, in loc sa scada, iar concurenta a slabit

Banca Nationala a Romaniei (BNR) introducea, in urma cu doi ani, in noiembrie 2017, un nou regulament, cu scopul declarat de a diminua dobanzile mari practicate de Institutiile Financiare Nebancare (IFN) care acorda credite online, inmultite ca ciupercile dupa ploaie in anii precedenti, astfel ca au ajuns sa reprezinte un pericol pentru stabilitatea financiara a tarii, in opinia bancii centrale.

BNR nu a reusit sa impuna IFN-urilor scaderea dobanzilor la creditele online

Dupa aproape patru luni de la intrarea in vigoare, la 1 octombrie 2017, a noului Regulament BNR nr.20/2009 modificat, cu scopul declarat de diminuare a dobanzilor ridicate practicate de IFN-urile care acorda imprumuturi online, costul acestora nu a scazut, ba chiar a crescut.

IFN-urile care acorda credite online incalca legea, aplicand dobanzi penalizatoare de 500% pe an

IFN-urile care acorda imprumuturi online aplica dobanzi penalizatoare pentru intarzierile la rambursarea banilor de 1,2%-1,5% pe zi, adica peste 500% pe an, fata de maxim 3% pe an cat este permis de lege.

IFN-urile nu au scazut dobanzile, dupa intrarea in vigoare a restrictiilor BNR

Din 1 octombrie a intrat in vigoare noul Regulament BNR nr.20/2009 modificat pentru a restrictiona creditele cu dobanzi ridicate, in special cele online, acordate de Institutiile Financiare Nebancare (IFN), insa acestea nu au ieftinit deloc costurile imprumuturilor.

IFN-urile au majorat dobanzile, si asa destul de mari, la creditele online

Doua dintre IFN-urile care acorda credite online de valori mici, pe perioade scurte, au majorat dobanzile, cu toate ca nivelul acestora era oricum destul de ridicat, depasind chiar si 7.000% pe an si in ciuda cresterii competitiei pe aceasta piata, in care au intrat tot mai multi jucatori in ultimul timp, determinand BNR a adopte restrictii.

Creditele online cu 0% dobanda ale IFN-urilor ar trebui interzise sau restrictionate

Promovoarea de catre Institutiile Financiare Nebancare (IFN-uri) a creditelor cu 0% dobanda ar trebui interzisa sau restrictionata de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC) si BNR, intrucat contine promisiuni inselatoare si induce false asteptari din partea oamenilor, care pot fi atrasi astfel in capcana unor imprumuturi cu costuri foarte ridicate, care ar putea sa-i arunce intr-o spirala a supraindatorarii.