Tag: sepa

Ce este SWIFT?

SWIFT este un cod pentru fiecare banca, utilizat pentru transferurile internationale in valuta.

Atunci cand vrei sa transferi bani catre o banca straina, in special din afara Uniunii Europene, trebuie sa completezi codul SWIFT al acelei banci.

In cadrul Uniunii Europene, transferurile in euro se fac prin sistemul SEPA, care l-a inlocuit pe cel SWIFT, insa in cazul platilor in alte valute, de exemplu in dolari sau ruble, se utilizeaza sistemul SWIFT.

BRD reduce de 10 ori comisionul pentru o plata in euro, dar ramane cea mai scumpa banca din Romania

BRD Societe Generale, a treia mare banca din Romania, scade din 15 decembrie comisionul pentru o plata in euro de la 10 euro, cat este in prezent, la nivelul unei plati in lei, de doar 3,5 lei, adica de peste 10 ori, masura fiind impusa de regulamentele europene privind normele SEPA (zona unica de plati in euro), care prevad ca platile in euro trebuie sa aiba aceleasi costuri ca cele in monedele locale.

ING Bank majoreza comisioanele la platile si retragerile de pe card in lei, fiind obligata sa scada de 10 ori comisionul pentru platile in euro, de la 50 la 5 lei

ING Bank a majorat comisioanele pentru platile in lei si pentru retragerile de bani de la bancomate, in conditiile in care este obligata sa scada de 10 ori, de la 50 de lei la 5 lei, comisionul pentru platile in valuta, incepand din 15 decembrie, cand intra in vigoare un regulament european privind platile in euro SEPA, intre statele membre UE, care trebuie sa aiba aceleasi comisioane ca cele din interiorul tarii, in moneda locala.

Bancile romanesti trebuie sa aplice la platile in euro si retragerile de numerar de pe carduri in strainatate aceleasi comisioane ca la tranzactiile in lei

“Cand faci o plata externa in euro, lei sau coroane suedeze in cadrul UE, banca nu te poate taxa mai scump decat echivalentul unei tranzactii nationale. Chiar si bancile din afara UE sunt obligate sa aplice aceasta regula”, arata Comisia Europeana, pe site-ul institutiei.

Platile bancare in euro vor avea aceleasi comisioane ca cele in lei

Comisia Europeana a adoptat o decizie importanta care va reduce drastic veniturile bancilor din incasarea unor comisioane ridicate pentru platile in euro in strainatate, dar pe de alta parte le va ajuta sa proceseze mai multe transferuri, in dauna altor firme, precum cele pentru transferuri de bani.

Doar cinci banci respecta noua lege a contului de baza

Doar cinci banci (BRD, ING Bank, Bancpost, Idea Bank si Procredit Bank) din totalul celor 21 de institutii de credit din Romania care ofera servicii pentru persoane fizice respecta noua lege a contului de baza intrata de ieri in vigoare.

Bancile cu cele mai mici comisioane pentru un cont de firma

BCR a introdus la finalul anului trecut un comision lunar pentru administrarea serviciului de internet banking (Click 24 banking) destinat firmelor, in valoare de 18 lei, sub cel practicat de alte banci concurente.

Bancile cu cele mai mici comisioane pentru un cont in euro

Comisioanele aferente unui cont bancar in euro pentru o persoana fizica diferta destul de mult chiar si intre bancile mari din Romania, la unele dintre acestea putand fi dublu fata de altele, reiese dintr-o comparatie a costurilor pentru un cont curent si cateva operatiuni de baza cu carduri si plati online, prin internet sau mobile banking.

Care sunt comisioanele bancilor pentru platile in euro tip SEPA

Bancile din zona non-euro, inclusiv Romania, au fost obligate, din 31 octombrie 2016, sa treaca si ele la platile si transferurile de bani in euro tip SEPA (zona unica de plati in euro), prin care s-au eliminat comisioanele de banci corespondente (cunoscute drept speze SWIFT), care ajungeau, la unele banci, chiar si la 20 de euro pentru o plata in euro.

Cei care-si deschid pentru prima data un cont bancar nu vor plati comisioane pentru retragerea banilor de pe card la bancomate

La sfarsitul acestei luni va intra in vigoare o noua lege care va permite celor care nu au un cont bancar sa-si deschida unul in conditii avantajoase, denumit “cont de plati cu servicii de baza”, pentru care nu vor plati anumite comisioane, printre care si cel pentru retragerea banilor de pe card la bancomate.