Tag: credite CHF

Curtea Europeana de Justitie a decis ca imprumuturile in CHF sau alte valute trebuie rambursate in moneda in care au fost acordate, la cursul zilei, nu la cursul istoric, cum cer avocatii, dar cu o conditie: ca bancile sa-si fi informat adecvat clientii

Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) a decis ca imprumuturile in valuta (franci elvetieni – CHF, euro sau alte monede straine) acordate de bancile romanesti trebuie rambursate in moneda in care au fost acordate, la cursul zilei, nu la cel istoric, din momentul in care au fost acordate, inainte de criza din 2008, dupa cum cer in instante unii avocati, printre care Gheorghe Piperea.

Trei banci grecesti cu active de 24 miliarde lei, credite in CHF de 2,6 miliarde lei, 1,7 milioane clienti, 350 de unitati si 4.600 de angajati au fost scoase la vanzare: cine le cumpara si ce va mai ramane din ele?

In acest an s-ar putea stabili un record pe piata de fuziuni si achizitii din sistemul bancar romanesc, in conditiile in care trei banci grecesti (Banca Romaneasca, Bancpost si Piraeus Bank) au fost scoase la vanzare, prima fiind in stadiu avansat al negocierilor, cu OTP Bank favorita, iar a doua urmand a-si gasi cumparator pana la finalul anului. Recent s-a incheiat si procesul de preluare a Bancii Carpatica de catre Patria Bank.

BNR a impus inca din 2004 dobanzi transparente in contractele de credit ale bancilor, cerinta nerespectata de unele dintre ele

Documentele interne ale Raiffeisen Bank publicate de avocatul Gheorghe Piperea, implicat intr-o serie de procese cu banca, arata ca aceasta a impus clientilor care au obtinut credite in franci elvetieni (CHF) in perioda 2006-2008 o dobanda variabila netransparenta, fara o formula de calcul clara, pe care o putea modifica dupa bunul plac, cu scopul de a se proteja de riscuri, in ciuda faptului ca inca din 2004 BNR impus bancilor sa practice dobanzi transparente, cu prezentarea modalitatii de calcul al acestora.

Peste 90% dintre creditele date in plata au o valoare mai mare decat locuintele cumparate in urma cu 10 ani iar 62% sunt neperformante

Un oficial al BNR a dezvaluit astazi ca peste 90% dintre creditele ipotecare de care clientii bancilor vor sa scape prin darea in plata, conform Legii 77/2016, au o valoare mai mare decat cea a locuintelor cumparate cu respectivele credite, in urma cu 10 ani, in 2007 si 2008 in principal.

Cum a ajuns din calau un martir Steven van Groningen, seful Raiffeisen Bank

Exact in urma cu doi ani, cand exploda francul elvetian (CHF), determinandu-i pe clientii Raiffeisen sa protesteze in strada fata de decizia bancii de a nu misca un deget pentru a imparti cu ei povara cresterii cursului, in ciuda recomandarilor in acest sens venite de la BNR si cum a fost obligata, in cele din urma, de Curtea Constitutionala, Steven van Groningen a chemat politia pentru a-i izgoni dintr-o sucursala a bancii pe clientii care in semn de protest au decis sa-si plateasca rata in monede.

Legea privind darea in plata s-ar putea aplica doar casei ipotecate in care locuieste clientul bancii

Prima modificare ce pare a fi sigura la legea privind darea in plata este cea sustinuta de PSD si de liderul sau, Liviu Dragnea, apreciata, de altfel, si de catre presedintele BRD, Philippe Lhotte: se va aplica doar casei ipotecate in care locuieste cel care a luat creditul si doar in cazul unui imobil.

Banca Transilvania a avut in 2014 cel mai mare profit din istorie si dintre bancile romanesti, in timp ce sectorul bancar avea pierderi record, reusind sa salveze si banca-problema Volksbank

Banca Transilvania si-a continuat si in 2014 ascensiunea fulminanta si impresionanta, pentru care merita tot respectul si pentru care trebuie sa-i felicitam pe toti angajatii bancii din Cluj si din tara pentru ceea ce au cladit, in frunte cu liderul lor, Horia Ciorcila. BT a devenit cea mai performanta institutie de credit din Romania, atat in privinta profitului obtinut cat si a cresterii afacerii.

Banca Transilvania anunta preluarea bancii-problema a BNR, Volksbank. Intrebarea e: de ce isi asuma cea mai buna banca romaneasca povara a mii de procese cu haiducul Piperea si a 2 miliarde de euro de credite in franci elvetieni?

Daca un student la facultatea de finante-banci ar face o lucrare de diploma sau chiar de doctorat cu tema Volksbank, probabil ar ajunge la concluzia ca este poate unul dintre cele mai bune studii de caz si o lectie de invatat pentru modul defectuos in care aceasta banca austriaca a fost condusa de sefii sai si supravegheata de BNR, atat in perioada dinaintea crizei, cat mai ales dupa izbucnirea acesteia, pe parcursul ultimilor 6 ani si chiar a ultimelor luni.