Tag: Regulament BNR

BNR nu a reusit sa impuna IFN-urilor scaderea dobanzilor la creditele online

Dupa aproape patru luni de la intrarea in vigoare, la 1 octombrie 2017, a noului Regulament BNR nr.20/2009 modificat, cu scopul declarat de diminuare a dobanzilor ridicate practicate de IFN-urile care acorda imprumuturi online, costul acestora nu a scazut, ba chiar a crescut.

De ce milioane de romani apeleaza la un imprumut de la IFN-uri, in ciuda dobanzilor mari?

IFN-urile (Institutiile Financiare Nebancare) sunt blamate de unii pentru ca cer dobanzi foarte mari pentru un imprumut, comparativ cu un credit bancar. Si BNR s-a ridicat recent impotriva lor, adoptand un regulament a carui scop declarat este scaderea dobanzilor.

Dobanzile la creditele online acordate de IFN-urile din Romania sunt cele mai mari din Europa; vor mai scadea dupa restrictiile BNR?

Creditele online acordate de unele IFN-uri din Romania sunt chiar si de 10 ori mai mari decat imprumuturile acordate de aceleasi firme in alte tari europene. O comparatie a costurilor unui credit online acordat de doua IFN-uri (Zaplo si Mozipo) in sapte tari europe arata ca Dobanda Anuala Efectiva – DAE, care reflecta costul total al unui imprumut, incluzand atat dobanda cat si comisioanele, este cea mai ridicata in Romania si Bulgaria.

Viktor Boczan, seful Provident: Imprumuturile pe termen scurt acordate de IFN-uri sunt o solutie reala pentru romanii care altfel ar putea fi exclusi de la o forma legala de finantare

"Împrumuturile pe termen scurt acordate de instituțiile financiare nebancare sunt o soluție reală pentru românii care altfel ar putea fi excluși de la o formă legală de finanțare", a declarat a declarat Viktor Boczán, directorul general al Provident Financial România, intr-un comunicat de presa prilejuit de publicarea rezultatelor unui studiu GfK.

Bancile inaspresc conditiile de creditare si-si reduc semnificativ volumele de noi imprumuturi

Bancile au prognozat, intr-un sondaj realizat de BNR, o inasprire semnificativa a standardelor de acordare a creditelor de consum pentru al doilea trimestru al acestui an (perioada aprilie-iunie), si o inasprire marginala pentru imprumuturile destinate achizitiei de locuinte.

BNR critica acum bancile ca inainte de criza si-au impovarat clientii cu dobanzi si comisioane mari, dar de ce a tacut atunci si nu a luat masuri?

Banca Nationala a Romaniei (BNR) recunoaste abia acum comportamentul „inadecvat” al bancilor din perioada dinaintea crizei din 2008, cand au acordat credite cu dobanzi si comisioane ridicate, care au impovarat clientii.

Cum legifereaza hotia bancile si procesatorii de carduri (MasterCard si Visa)

Continuam epopeea furtului unui card, cu opinia Bancii Transilvania, la a carei POS (dispozitiv electronic pentru plata cu cardul la magazine) a fost folosit cardul furat de hot.