21 Jul 2017
Viceguvernatorul BNR, Liviu Voinea, a deschis in acest an pe numele fetei sale un cont de economii in valoare de 40.000 de lei la Banca Transilvania, banca de la care el si-a facut credit ipotecar in urma cu doi ani, in valoare de aproape 600.000 de lei, pe o perioada de patru ani, pentru a-si face o casa de 132 mp in satul Pipera, orasul Voluntari, judetul Ilfov.
26 May 2017
Fondul Monetar International (FMI) recomanda Bancii Nationale a Romaniei (BNR) sa majoreze dobanzile pietei financiare interbancare (ROBOR), pentru a pregati o viitoare crestere a dobanzii de politica monetara, in prezent de 1,75%, in contextul intensificarii inflatiei.
18 Mar 2017
In urma cu doi ani, la inceputul lui 2015, cand a izbucnit scandalul creditelor in franci elvetieni (CHF), bancherii si BNR, cu ajutorul FMI, cu care Romania avea inca un acord in derulare la acea vreme, au convins Parlamentul sa nu adopte o lege de conversie a creditelor in CHF la un curs istoric sau mediu, astfel incat bancile si clientii sa-si imparta egal povara cursului.
16 Mar 2017
Un oficial al BNR a dezvaluit astazi ca peste 90% dintre creditele ipotecare de care clientii bancilor vor sa scape prin darea in plata, conform Legii 77/2016, au o valoare mai mare decat cea a locuintelor cumparate cu respectivele credite, in urma cu 10 ani, in 2007 si 2008 in principal.
14 Dec 2016
BNR a eliminat din raportul privind stabilitatea financiara, prezentat astazi, riscul sever sistemic cauzat de cadrul legislativ incert si impredictibil in domeniul financiar, introdus in premiera in luna aprilie din acest an, dupa adoprarea legii privind darea in plata, riscul legislativ fiind considerat acum un risc sistemic ridicat, dar cu o tendinta in scadere.
31 May 2016
Liviu Voinea, viceguvernatorul BNR, estima inaintea adoptarii legii privind darea in plata ca din cauza acesteia bancile vor restrictiona de trei ori creditele ipotecare: vor creste avansul la cel putin 35%, vor majora dobanzile cu 1,5 puncte si vor reduce perioada de creditare cu 10 ani.
12 Mar 2016
Viceguvernatorul BNR, Liviu Voinea, spune ca cei care au credite in franci elvetieni platesc rate mai mici decat cei cu credite in lei, sugerand ca nu au de ce sa se planga, in timp ce seful Raiffeisen Bank, Steven van Groningen, recunoaste ca nu are de gand sa imparta cu clientii povara deprecierii leului fata de franc cu peste 80% in medie dupa izbucnirea crizei.