Veneto Banca, banca-mama a Italo-Romena, are mari probleme in Italia: intreaga conducere a fost schimbata iar banca centrala i-a cerut sa fuzioneze cu alta banca. Care va fi soarta sucursalei romanesti?

Provizioanele mari pentru acoperirea pierderilor din creditele neperformante a provocat bancii Italo-Romena pierderi de 11,7 milioane euro in 2013, in crestere cu 5,7% fata de anul precedent, cand s-au ridicat la 11 milioane euro.

 

Banca italiana Veneto Banca, banca-mama a micutei banci romanesti Italo-Romena, care a fost inclusa recent in cadrul grupului, cu statut de sucursala, preluand si numele bancii-mama, are mari probleme acasa, fapt care i-ar putea afecta si strategia de dezvoltare in Romania. Italo-Romena, cu 23 de unitati teritoriale, a avut anul trecut pierderi de 11,7 milioane euro.

Veneto Banca a avut doua ispectii de la banca centrala a Italiei in acest an, a anuntat banca, in urma carora i s-a impus „provizioane considerabile aferente creditelor si i s-a cerut sa sa ia in calcul fuziunea cu alta banca, in vederea aderarii la Uniunea Bancara Europeana”, se arata in documentul bancii publicat dupa intrunirea AGA. In cadrul acesteia, intreaga conducere a bancii a demisionat.

Banca italiana trebuie sa-si majoreze capitalul, astfel ca va lansa in 20 iunie o emisiune de obligatiuni in valoare de 350 de milioane de euro, in urma careia rata de adecvare a capitalului (Common Equity Tier 1 ratio) ar urma sa ajunga pest minimul de 8% impus de BCE. In prezent, solvabilitatea bancii (Core Tier 1 ratio) este de 7,2%, in timp ce total capital ratio ajunge la 9,3%. In urma conversiei obligatiunilor in actiuni, ratele vor creste la 8,4%, respectiv 10,2%, peste limitele minime impuse de BCE.

Veneto Banca este una dintre cele 15 banci italienesti ce urmeaza sa fie supravegheata direct de Banca Centrala Europeana (BCE), astfel ca in prezent este supusa unei evaluari a calitatii activelor, asa numitul Asset Quality Review (AQR).

Reprezentantii sucursalei din Romania au declarat, pentru Bancherul.ro, ca „Veneto Banca considera oportuna asteptarea rezultatelor de la verificarile privind calitatea activelor (Asset Quality Review) pentru a decide asupra strategiei viitoare”.

 

Devine ingrijoratoare, in aceste conditii, soarta sucursalei din Romania, motiv pentru care am pus cateva intrebari bancii, in acest sens. Iata raspunsurile:

 

1.      Am vazut ca Veneto Banca are probleme in Italia, unde in urma unui control al bancii centrale s-au impus provizioane suplimentare importante si fuziunea cu alta banca. De asemenea, conducerea bancii a demisionat.

 

Veneto Banca: "Veneto Banca este unul dintre cele mai mari grupuri bancare din Italia, regasindu-se astfel printre primele 250 de institutii bancare din Europa care vor trece sub supravegherea Bancii Centrale Europene. Un pas premergator aceastei treceri este depasirea cu succes a verificarilor privind calitatea activelor (Asset Quality Review) si a testelor de stres, care se vor finaliza la sfarsitul anului 2014. Mentinerea crizei economice care a lovit in special sectorul imobiliar a facut ca, in cursul ultimului an, autoritatile de supraveghere din Italia sa efectueze controale privind evaluarea nivelului de adecvare a garantiilor imobiliare aferente expunerilor pe credite. Tocmai pentru a putea permite institutiilor bancare sa faca fata cu mai o mare usurinta efectelor conjucturii nefavorabile, Banca Italiei (Banca d’Italia) a solicitat intregului sistem bancar, nu doar Veneto Banca, sa constituie provizioane semnificative in scop prudential. In optica consolidarii pietei bancare din Italia care se prezinta foarte fractionata in acest moment, Banca Italiei (Banca d’Italia) i-a sugerat Bancii sa evalueze posibilitatea de a fuziona cu alte institutii. Veneto Banca considera oportuna asteptarea rezultatelor de la verificarile privind calitatea activelor (Asset Quality Review) pentru a decide asupra strategiei viitoare."

2.       Ce se intampla cu banca in acest moment si care va fi soarta acesteia? Se pregateste o fuziune?

 

Veneto Banca: "Ca raspuns la solicitarea Bancii Italiei, Veneto Banca a numit o noua conducere. In cadrul Adunarii Generale a Asociatilor din data de 26 aprilie 2014, s-a decis schimbarea componentei Consiliului de Administratie al Bancii. Noul Presedinte ales al Veneto Banca este Francesco Favotto, profesor de economie la prestigioasa Universitate din Padova, iar ca Vice-Presedinte a fost ales Alessandro Vardanega, fostul presedinte al Unindustria Treviso. La conducerea Bancii a ramas Vincenzo Consoli in calitate de Director General."

3.      Cum va fi afectata sucursala romaneasca de aceste probleme? Exista riscul ca, la fel ca in cazul altor grupuri, banca mama sa fie nevoita sa-si vanda operatiunile din strainatate, inclusiv din Romania?

 

Veneto Banca: "In cadrul strategiei generale de simplificare a structurii organizationale a Grupului, ce urmareste cresterea eficientei si eficacitatii operative, Veneto Banca - a dousprezecea banca din sistemul italian in functie de active (80 miliarde de euro), avand o retea de circa 600 de filiale in 6 tari printre care Romania, Moldova, Croatia, Albania si Elvetia, dar si 2 birouri de reprezentanta in China, la Hong Kong si Shanghai - a finalizat saptamana trecuta fuziunea prin absorbtie cu Banca Italo Romena, care a renuntat astfel la vechiul brand devenind Sucursala Bucuresti a Veneto Banca. Europa de Est ramane o zona strategica pentru Grupul Veneto Banca. Operatiunea de fuziune mai sus mentionata reprezinta dovada faptului ca acesta doreste sa continue sa investeasca in piata romaneasca, de la care se asteapta sa inregistreze cresteri semnificative in anii viitori.
Astfel, Veneto Banca, intrata pe piata romaneasca cu ani in urma pentru a-i sustine pe antreprenorii italieni cu afaceri in Romania, astazi doreste sa fie, in zonele in care opereaza, o banca de referinta pentru IMM-uri si persoane fizice deopotriva, bazandu-se pe indelungata sa experienta din Italia, de peste 130 de ani."

 

 

Italo-Romena a avut pierderi de 11,7 milioane euro in 2013

Provizioanele mari pentru acoperirea pierderilor din creditele neperformante a provocat bancii Italo-Romena pierderi de 11,7 milioane euro in 2013, in crestere cu 5,7% fata de anul precedent, cand s-au ridicat la 11 milioane euro.

Banca a fost nevoita sa faca ajustari in valoare de 25 de milioane de euro pentru a acoperi deteriorarea calitatii portofoliului de credite comerciale.

Pe de alta parte, profitul a avut de suferit si in urma ajustarii valorii bancii cu 32,5 milioane euro. Rezultatul a fost afectat si de politica mai restrictiva in privinta inregistrarii veniturilor din dobanzile aferente creantelor incomplete si nesigure.


Vezi detalii pe Bancherul.ro

Taguri:

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu