Tranzactiile cu carduri bancare bat noi recorduri de crestere, atat la retragerile de la ATM-uri cat si la platile in magazine

Atat numarul cat si valoarea platilor cu cardul au stabilit noi recorduri de crestere in trimestrul trei al acestui an, arata ultimele date agregate de BNR. Siguranta banilor pastrati pe card, precum si confortul platilor fara numerar, atat la POS-urile magazinelor cat si online, determina tot mai multi romani sa utilizeze cardurile in defavoarea platilor cash.

Numarul platilor cu cardul la POS-uri, in crestere cu 2,75 milioane

In privinta numarului tranzactiilor cu cardul, cea mai mare crestere au inregistrat-o platile la POS-urile magazinelor, care au sporit cu 2,75 milioane in trimestrul trei, la un total de 48,71 milioane plati cu cardul inregistrate la finalul lunii septembrie. In aceeasi perioada a anului trecut, numarul acestor plati se ridicau la doar 42,2 milioane, cu 6,5 milioane mai putine.

In septembrie 2008 se faceau doar 16,6 milioane de plati cu cardul in magazine, de trei ori mai putine decat in prezent.

Si numarul platilor cu cardurile de credit au atins un maxim istoric de 9,29 milioane in septembrie, cu o jumatate de milion mai multe decat in trimestrul precedent si cu 5 milioane, adica aproape inca o data mai multe decat in septembrie 2008.

In schimb, numarul operatiunilor de retragere de bani de la ATM-uri a scazut cu o jumatate de milion in trimestrul trei, la un total de 57,89 milioane.

Cumulate, numarul platilor la POS-uri si online cu cardurile de debit si credit sunt de 57,7 milioane tranzactii, numarul aproape identic cu cel al operatiunilor la bancomate.

Sumele retrase de la ATM-uri, de 5 ori mai mari decat platile la POS-uri

Daca in privinta numarului, tranzactiile la ATM-uri si la POS-uri sunt echilibrate, in ceea ce priveste valoarea sumelor tranzactionate exista inca diferente foarte mari (vezi graficul de mai jos).


Vezi detalii aici

Taguri:

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu