Tot mai multi romani isi fac o asigurare de viata

Cota de piata a firmelor la asigurarile de viata:



1. ING Asigurari de Viata - 37,85%

2. AIG Llife - 9,97%

3. Asiban - 8,49%

4. Asirom - 7,95%

5. BCR Asigurari - 7,48%

6. Allianz Tiriac - 6,30%

7. Aviva - 7,42%

8. Omniasig Viata - 5,33%

9. Grawe - 3,40%

10. Interamerican - 2,15%

11. Generali - 1,99%

12. Unita-1,19%



DEZVOLTÃRI ªI TENDINÞE IN INDUSTRIA ASIGURÃRILOR

Extrase din raportul pe 2005 al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor



Implementarea reformei fiscale la inceputul anului 2005, prin care a fost introdusa cota unica de impozitare de 16% asupra veniturilor salariale, a contribuit la cresterea resurselor financiare disponibile ale populatiei, ceea ce a stimulat consumul individual. De asemenea, prin reducerea cotei de impozitare pana la 16% au fost stimulate intrarile de investitii straine de capital.



Produsul Intern Brut a atins in 2005 valoarea de 287,2 miliarde lei, fiind inregistrata o crestere economica de 4,1% fata de anul precedent. Consumul final al populatiei, in crestere cu 9% fata de anul anterior, a contribuit cu 6,9% la cresterea Produsului Intern Brut. Formarea bruta de capital fix a contribuit cu 2,8% la cresterea economica, rata de investitii fiind cu doua puncte procentuale mai mare decat in 2004 (23,1%).



Potrivit prognozei de primavara, elaborate si publicate in data de 3 mai 2006 de catre Comisia Nationala de Prognoza, Produsul Intern Brut va consemna in anii urmatori ritmuri anuale de crestere semnificative, cuprinse intre 5,6% si 6%, ceea ce va permite atingerea in 2010 a unui nivel de 492,1 miliarde lei.



Procesul de dezinflatie a continuat in 2005, rata inflatiei scazand de la 9,3% la data de 31.12.2004 la 8,6% la 31.12.2005.



Anul 2005 a reprezentat un an favorabil si pentru piata de capital, capitalizarea bursiera inregistrand o crestere cu 64% fata de 2004, in timp ce valoarea tranzactiilor cu actiuni s-a majorat cu 223%. Piata nou creata prin fuziunea Bursei de Valori Bucuresti cu Bursa Electronica Rasdaq va prezenta investitorilor locali si straini o oferta integrata mai eficienta din punct de vedere al procedurilor si costurilor.



Ca si piata valorilor mobiliare tranzactionate, piata fondurilor de investitii din Romania a cunoscut un trend ascendent, randamentele aduse de plasamentele in aceste instrumente fiind superioare castigurilor din depozite bancare sau titluri de stat. Avantajele oferite de investitiile in actiuni tranzactionate si in titluri ale O.P.C.V.M. au determinat societatile de asigurare sa plaseze o parte din fondurile asiguratilor in astfel de active, in vederea protejarii economiilor acestora si a garantarii ratelor de dobanda prevazuta in contractele de asigurare.



Pe fondul consolidarii pietei de capital, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a decis in 2005 sa includa printre activele lichide, luate in calculul coeficientului de lichiditate a societatilor de asigurare, valorile mobiliare tranzactionate pe pietele reglementate, precum si titlurile de participare la fondurile deschise de investitii, aflate in portofoliul asiguratorilor. Avand insa in vedere faptul ca instrumentele financiare mentionate comporta totusi un risc specific de piata, din ratiuni de prudentialitate, s-a decis ca in calculul lichiditatii, aceste active sa fie luate in considerare numai in anumite conditii si ponderate cu anumiti coeficienti.



Pe fondul acestor evolutii macroeconomice favorabile, piata asigurarilor a continuat sa se dezvolte in 2005, astfel ca volumul raportat de prime brute subscrise a atins, in premiera, echivalentul a circa 1,2 miliarde euro, depasind in acelasi timp chiar si nivelul prognozat de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor. Pentru industria asigurarilor, anul 2005 a reprezentat totodata o importanta perioada de consolidare, prin capitalizarea semnificativa indeosebi a societatilor de asigurare (urmare a adecvarii capitalului social la noile niveluri minime legale), achizitii, fuziuni si transferuri de portofolii de asigurare.



In termeni reali, volumul subscrierilor din activitatea de reasigurare, cumulat pentru asigurarile generale si asigurarile de viata, a crescut in 2005 cu 17%. De remarcat faptul ca in 2005, piata asigurarilor din Romania a fost caracterizata de o relansare a asigurarilor de viata, cresterea reala consemnata la aceasta categorie fiind de doua ori mai mare decat cea a asigurarilor generale (respectiv de 28,12% fata de 13,96%). In consecinta, contributia asigurarilor de viata in total subscrieri pe piata s-a majorat cu doua puncte procentuale, pana la nivelul de 23,5% in anul 2005.



Gradul de penetrare a asigurarilor a urcat, in 2005, la nivelul de 1,54% (fata de 1,46% in anul anterior), iar ponderea activelor bilantiere in Produsul Intern Brut a crescut la 2%.



In cadrul asigurarilor generale, ponderea majoritara este detinuta in continuare de asigurarile auto si de cele de incendiu si calamitati naturale, astfel incat decalajul intre acestea si celelalte 15 clase de asigurari generale s-a mentinut. In sectorul asigurarilor de viata, tendinte de crestere au fost inregistrate, la fel ca si in 2004, de subscrierile pentru asigurarile de viata, anuitati si asigurari de viata suplimentare, precum si pentru cele legate de fonduri de investitii.



Dupa cum s-a aratat si in raportul anual anterior, prognozele pe termen mediu indica o mentinere a trendului de crestere a indicatorilor macroeconomici, sociali si, implicit, a pietei asigurarilor. Pe termen mediu nu sunt asteptate insa modificari semnificative pe clase de asigurari, indeosebi in cadrul categoriei de asigurari generale, asigurarile auto continuand sa fie dominante.



Apreciem ca transformarile climatice si experienta negativa prin care a trecut Romania in 2005 pe fondul numeroaselor evenimente catastrofice produse, isi vor pune amprenta asupra activitatii de subscriere facultativa a riscurilor de catastrofe naturale, avand in vedere faptul ca atat societatile de asigurare, cat si cele de reasigurare au devenit mult mai prudente in evaluarea si preluarea riscurilor.



Pentru sectorul asigurarilor de viata, prognozam o crestere a asigurarilor de viata traditionale, precum si a celor legate de fondurile de investitii, pe fondul dezvoltarii in continuare a activitatii de creditare, dar si pe masura ce populatia constientizeaza rolul acestor produse de asigurare de a oferi securitate financiara. Potentialul foarte ridicat al pietei de asigurari de viata atrage interesul unui numar din ce in ce mai mare de investitori, concurenta in acest domeniu fiind de asteptat sa se intensifice mai ales dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana (statutul de Stat Membru presupunand respectarea principiului libertatii de a presta servicii, precum si a dreptului de stabilire). Cu toate acestea, se apreciaza ca pe termen mediu gradul de concentrare va ramane ridicat, in sensul ca ponderea majoritara in total subscrieri aferente categoriei de asigurari de viata va fi detinuta in continuare de un numar mic de societati.



Avand in vedere evolutia principalilor indicatori specifici in cursul anului 2005, prognoza pentru anul 2006 a fost refacuta in consecinta si se prezinta astfel:



Evolutia si prognoza primelor brute subscrise (* - prognoza)































Se apreciaza ca in 2006 - an pregatitor pentru impactul cu piata de asigurari europeana – va continua procesul de consolidare a industriei asigurarilor, prin cresterea capitalizarii societatilor de asigurare, fuziuni, schimbari in structura actionariatului si transferuri de portofolii. Totodata, prin implementarea noilor prevederi legale, va avea loc o crestere a gradului de pregatire si perfectionare profesionala a persoanelor angajate in domeniul asigurarilor, cu efecte pozitive asupra calitatii serviciilor prestate si a informatiilor furnizate consumatorilor de produse de asigurare.



Implementarea cu succes a cerintelor legale suplimentare introduse urmare a armonizarii legislatiei nationale cu acquis-ul comunitar presupune eforturi suplimentare, inclusiv de natura financiara, din partea autoritatii de supraveghere, a societatilor si brokerilor de asigurare, indeosebi in ceea ce priveste evaluarea si monitorizarea riscurilor (de subscriere, operational, de piata, de lichiditate, de investitii, juridic, reputational, etc.). In vederea eficientizarii activitatii de analiza a situatiilor financiare ale societatilor de asigurare autorizate, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor are in vedere implementarea, cu incepere din 2006, a unui sistem de indicatori de avertizare timpurie.



PRIME BRUTE SUBSCRISE



Piata asigurarilor din Romania a fost caracterizata in anul 2005 de o relansare a asigurarilor de viata, categorie de asigurare care a consemnat un ritm de crestere real mai mare decat cel inregistrat de asigurarile generale (respectiv de 28,12% fata de 13,96%). In consecinta, contributia asigurarilor de viata in total subscrieri pe piata s-a majorat cu doua puncte procentuale.



Volumul primelor brute subscrise in anul 2005 pe total piata, pentru contractele directe si primirile in reasigurare aferente ambelor categorii de asigurare – respectiv asigurari generale si asigurari de viata - a fost de 4.417.165.819 lei, in crestere reala cu 17% fata de 2004, prin raportare la inflatie. Exprimate in moneda unica europeana, la cursul de schimb stabilit de B.N.R. la sfarsitul perioadei, primele brute subscrise au fost in valoare de 1.201.263.446 euro.



Structura primelor de asigurare subscrise in total, pe categorii de asigurare, se prezinta astfel:

• Primele subscrise pentru contractele de asigurari generale au fost in valoare de 3.379.170.106 lei (918.976.940 euro), detinand o pondere de 76,5% in total;

• Primele subscrise din contractele de asigurari de viata au fost in valoare de 1.037.995.713 lei (282.286.506 euro) si au reprezentat 23,5% din total subscrieri.



Evolutia primelor brute subscrise, pe total si pe categorii de asigurare, in perioada 2003 – 2005 (lei)



































Volumul total al primelor brute subscrise (4.417.165.819 lei) este rezultatul contractelor de asigurare directe incheiate de societati, care au generat prime subscrise in valoare de 4.384.987.227 lei, precum si al primirilor in reasigurare, in valoare de 32.178.591 lei.



Gradul de penetrare a asigurarilor, exprimat ca raport intre primele brute subscrise si Produsul Intern Brut a atins nivelul de 1,54%. Fata de anul precedent, acest indicator consemneaza o crestere cu 0,08 puncte procentuale.



Gradul de penetrare a asigurarilor generale a urcat in anul 2005 pana la nivelul de 1,18% (fata de 1,14% in anul anterior), in timp ce pentru asigurarile de viata a fost consemnat un grad de 0,36% in 2005 (fata de 0,31%, in 2004).



Un alt indicator reprezentativ pe piata internationala de asigurari este densitatea asigurarilor, calculat ca raport intre primele brute subscrise si numarul populatiei. Avand in vedere ca populatia estimata de Institutul National de Statistica pentru 31.12.2005 a fost de 21.610.208 persoane, rezulta ca, in 2005, densitatea asigurarilor a fost de 204 lei/locuitor (echivalentul a 56 euro/locuitor), in crestere reala cu 17,33% fata de anul 2004. Densitatea asigurarilor generale a fost de 156 lei/locuitor (in crestere reala cu 14,29% fata de 2004), iar cea a asigurarilor de viata a fost de 48 lei/locuitor (in crestere reala anuala cu 28,49%).



Conform raportarilor transmise de societatile de asigurare, la data de 31.12.2005 erau in vigoare 11.629.827 contracte de asigurare, numar cu circa 2,6 milioane mai mare decat la finele anului anterior (rezultand astfel o crestere cu 28,74% comparativ cu situatia de la sfarsitul anului 2004). Din numarul total de contracte in vigoare, 6.046.762 contracte erau aferente categoriei de asigurari generale (cu circa 1,6 milioane mai multe decat la sfarsitul anului 2004) si 5.583.065 contracte aferente categoriei de asigurari de viata (cu aproximativ 1 milion mai multe decat in urma cu un an).



Numarul personalului cu contract de munca in sectorul asigurarilor era, la 31.12.2005, de 15.550 persoane, din care 14.410 angajati ai societatilor de asigurare (cu 1.110 mai multi decat la finele anului anterior) si 1.140 angajati ai brokerilor de asigurare (cu 150 mai multi decat in 2004). Cu privire la agentii cu care colaboreaza, asiguratorii au raportat un numar total de peste 28.850, iar brokerii un numar de 1.072 persoane.



Prime brute subscrise din asigurari generale



In valoare totala de 3.379.170.106 lei (918.976.940 euro), primele brute subscrise aferente asigurarilor generale au reprezentat 76,5% din totalul subscrierilor din activitatea de asigurare desfasurata in 2005. Acestea au inregistrat un ritm anual de crestere de 13,96% in 2005, in termeni reali, ritm care este insa inferior celui consemnat in anul precedent (21,63%).



La volumul primelor brute subscrise din activitatea de asigurari generale au contribuit cele aferente contractelor directe, in suma de 3.346.997.220 lei (910.227.413 euro) si cele aferente primirilor in reasigurare, raportate de 10 societati, in suma de 32.172.886 lei (8.749.527 euro).

Primirile in reasigurare, raportate de 10 societati pentru aceasta categorie, reprezinta aproximativ 1% din primele brute subscrise pentru asigurari generale si au inregistrat o scadere in termeni reali fata de anul 2004 cu 10,06 %.



Analiza pe clase a subscrierilor din asigurari generale in 2005 releva faptul ca cele mai mari ritmuri de crestere au fost inregistrate de asigurarile de raspundere civila a mijloacelor de transport aerian (cresterea reala la aceasta clasa fiind de 177,22% fata de anul 2004), asigurarile de mijloace de transport feroviar (44,55% crestere reala), asigurarile de credite si asigurarile de garantii (cu o crestere reala de 46,87%) si asigurarile de asistenta pentru persoanele aflate in dificultate (42,33%).



Prin intrarea in vigoare a Legii nr.403/2004 (in octombrie 2004), care a modificat si completat Legea nr.32/2000, clasificatia asigurarilor a fost aliniata pe deplin la prevederile directivelor europene. In consecinta, societatile de asigurare si-au reincadrat produsele conform noilor clase de asigurare prevazute in Anexa nr.1 la Legea nr.32/2000, cu modificarile si completarile ulterioare. Una dintre schimbarile produse in clasificatia asigurarilor a fost divizarea clasei de „asigurari de credite si garantii” in doua clase, si anume: „asigurari de credite”, care acopera riscul de insolvabilitate, creditul de export, ipotecar, agricol si „asigurari de garantii”, care acopera garantiile directe si indirecte cum ar fi cele de buna executie, de cautiune, de plata, participare la licitatii, etc.



Dintre clasele de asigurare care au inregistrat o diminuare fata de anul 2004 a volumului de prime brute subscrise, se pot enumera: asigurarile de accidente si boala, asigurarile de sanatate, asigurarile de mijloace de transport aerian, asigurarile de raspundere civila generala, precum si asigurarile de pierderi financiare. Primele doua clase de asigurari mentionate mai sus au inregistrat diminuari ca urmare a reincadrarii produselor de catre societatile autorizate sa practice asigurari de viata si care in anul 2004 au raportat aceste produse la asigurari generale. Aceasta deoarece, in conformitate cu prevederile Legii nr.32/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, o societate de asigurare autorizata sa practice asigurari de viata poate subscrie si asigurari ale caror riscuri sunt aferente claselor de asigurari generale B1 si B2 (asigurari de accidente si boala si, respectiv, asigurari de sanatate), fara a i se impune detinerea unei autorizatii distincte pentru asigurarile generale.

Volumul primelor subscrise la clasa de asigurari de incendiu si calamitati naturale a inregistrat, in 2005, o crestere reala cu 10,70%, dinamica usor mai redusa decat cea consemnata in anul precedent (12,9%).



Ca pondere in volumul primelor brute subscrise se observa ca se mentin, ca si in anul 2004, aceleasi clase de asigurare, in aproximativ aceleasi limite si anume:

a) asigurarile de mijloace de transport terestru, altele decat cele feroviare, pentru care au fost subscrise prime brute in valoare de 1.342.001.167 lei (364.961.836 euro), in crestere reala fata de 2004 cu 17,84%. Ponderea acestora in total prime brute subscrise la categoria asigurari generale a fost in 2005 de 39,7%;

b) asigurarile de raspundere civila generala a autovehiculelor, pentru care au fost subscrise in 2005 prime brute in suma de 965.240.410 lei (echivalentul a 262.500.451 euro), adica 28,6% din total asigurari generale. Comparativ cu 2004, volumul primelor subscrise la aceasta clasa a fost in 2005 cu 16,45% mai mare in termeni reali (in 2004 fiind raportate prime brute subscrise de 763.270.350 lei);

c) asigurarile de incendiu si calamitati naturale, cu un volum de prime subscrise de 470.540.761 lei (echivalentul a 127.965.179 euro), au reprezentat 13,9% din total subscrieri la asigurari generale. Fata de anul precedent (cand la aceasta clasa au fost raportate prime subscrise in valoare de 391.402.002 lei) a fost consemnata o crestere reala cu 10,70%;

d) asigurarile de credite – clasa pentru care au fost raportate prime subscrise totale in suma de 261.953.178 lei (71.239.068 euro), reprezentand 7,8% din total in 2005. Pentru comparabilitate cu anul precedent, adaugam la aceasta valoare si pe cea aferenta clasei de asigurari de garantii (2.757.608 lei, reprezentand circa 749.941 euro, adica 0,1% din total asigurari generale in 2005), rezultand astfel o crestere reala a primelor subscrise din asigurari de credite si de garantii cu 46,87% (in 2004 valoarea totala a fost de 165.966.432 lei).



Suma primelor brute subscrise pentru clasele de asigurare cu o pondere importanta in total asigurari generale, mentionate mai sus, este de 3.042.493.124 lei (827.416.474 euro) si reprezinta 90% din total.



Prime brute subscrise din asigurari de viata



ªi categoria asigurarilor de viata a inregistrat modificari in structura claselor de asigurare, urmare reincadrarii produselor conform noii clasificatii, prevazute in Anexa nr.1 la Legea nr.32/2000, cu modificarile si completarile ulterioare. Au fost reincadrate, in special, produsele care in clasificatia anterioara figurau in clasa I (asigurari de deces, de supravietuire si mixte) si clasa V - asigurari de capitalizare, astfel ca raportarile la 31.12.2005 au fost transmise pentru cele 4 noi clase de asigurare.



Conform legislatiei europene in domeniu, adoptate si de tara noastra, la aceste 4 clase se adauga ca polite atasate asigurarilor de viata si cele incheiate pentru clasele de asigurari generale B1 si B2 (asigurari de accidente si, respectiv, asigurari de sanatate). Aceasta intrucat, conform noilor reglementari, o societate autorizata sa practice asigurari de viata poate subscrie si asigurari ale caror riscuri sunt aferente claselor B1 si B2, fara a i se impune detinerea unei autorizatii pentru asigurarile generale.



Societatile care au practicat asigurari de viata in 2005 au inregistrat un volum total de prime brute subscrise din asigurari de viata de 1.037.995.713 lei (282.286.506 euro), din care 1.037.990.007 (282.284.955 euro) din contractele directe si 5.706 lei din primiri in reasigurare (primiri care au fost raportate de o singura societate). Subscrierile din asigurari de viata au contribuit cu 23,5% in total subscrieri din activitatea de asigurare fiind, comparativ cu 2004, cu 28,12% mai mari, in termeni reali. De altfel, ritmul anual de crestere inregistrat de asigurarile de viata in 2005, in termeni reali, a fost mult mai mare decat cel din anul anterior (10,10%).

Se mentine si in 2005 fenomenul de concentrare a pietei, in care 8 societati controleaza peste 88% din volumul tranzactiilor efectuate pentru asigurarile de viata.



Din analiza datelor transmise de cele 22 societati care au practicat asigurari de viata, rezulta ca ponderi semnificative in volumul primelor brute subscrise din asigurari directe sunt detinute de:

a) clasa I - asigurari de viata, anuitati si asigurari de viata suplimentare care reprezinta 63,7% din total. Valoarea primelor brute subscrise la aceasta clasa de asigurare a fost de 660.956.627 lei (179.749.429 euro), in crestere reala cu 31,5% fata de 2004;

b) clasa III - asigurarile de viata si anuitati legate de fonduri de investitii, cu o pondere de 34,9%. Subscrierile din contractele de asigurare incadrate in aceasta clasa au crescut cu 32% in termeni reali fata de 2004, ajungand la valoarea de 362.186.238 lei (98.497.794 euro).



Asigurarile permanente de sanatate (clasa IV) au inregistrat cea mai mare crestere in acest an, respectiv de 780% in termeni reali fata de 2004, atingand astfel valoarea de 3.359.578 lei (913.649 euro). Peste 90% din aceasta valoare a fost raportata de o singura societate, cresterea pe total fiind determinata nu de subscrieri semnificative, ci de reincadrarea unor produse din clasa I, prevazuta in clasificatia anterioara, in clasa asigurarilor permanente de sanatate.



Pentru anii urmatori, previzionam o crestere a asigurarilor de sanatate, urmare a implementarii legislatiei specifice privind asigurarile private de sanatate, dar si dezvoltarea unor noi produse de asigurare care sa ofere servicii de asigurare complexe si atractive pentru populatie.



Riscurile acoperite de o asigurare de sanatate individuala sau colectiva sunt legate de vatamarea corporala, imbolnavirea sau incapacitatea de munca a persoanei asigurate, asiguratorii angajandu-se ca, la momentul producerii riscului, sa suporte cheltuielile medicale de spitalizare, pentru interventii chirurgicale, sau alte servicii efectuate conform prevederilor contractuale.



Totodata, previzionam o crestere a asigurarilor de viata traditionale, ca urmare a evolutiei pozitive a creditelor de consum si ipotecare acordate de institutiile de credit, care presupun obligativitatea incheierii unor polite de asigurare de deces.



STIRI ASIGURARI

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu