In Consiliul de Administratie al Bancii se va intalni in scurt timp pentru a lua in discutie tinta de inflatie si pe anul 2007. Tot atunci se va contura si traectoria de dezinflatie pe termen mediu, iar instrumentele sunt cele stiute. In afara de ratele dobanzii si miscarile cursului de schimb se va pune un accent mai mare pe prudenta politicii monetare prin masuri de influentare directa a vitezei cu care creste creditul neguvernamental.

‘ªi aici avem in vedere rezervele minime obligatorii, atat in valuta cat si in lei /…/ Este vorba despre limitarea poverii de credit a gospodariilor si a indivizilor, atat in ceea ce priveste creditul de consum si cel ipotecar si totalul acestora, despre evitarea unui entuziasm excesiv al bancilor in a se expune in valuta fata de debitorii neprotejati la riscul valutar!, a declarat Cristian Popa.

‘Instrumentul clasic pentru a limita cererea agregata – ratele dobanzii in lei – are nu numai o transmisie relativ atenuata, prin faptul ca suntem debitori neti fata de sistemul bancar si ca circa 60 la suta din credit este in valuta, deci partea cealalta este in lei, miscam PIB-ul undeva la 8-9 la suta din aceasta ca instrument’, a afirmat viceguvernatorul BNR. El a avertizat ca in acelasi timp exista si riscul, daca dobanzile sunt excesiv de mari, ca acestea sa debuseze, fie intr-o stimulare a creditului in valuta, cu consecinte asupra imprumuturilor si presiunilor inflationiste, fie intr-o atragere de influxiuni de capital potential speculativ, ceea ce maximizeaza lichiditatea si asa excesiva in piata si care se poate traduce in diminuarea ratelor dobanzilor in piata, o descurajare a economisirii in plus, sau in cresteri ale creditului neguvernamental in lei.

‘Dorim ca acesta sa creasca, astfel incat relatia intre lei si valuta sa se manifeste in favoarea leului, dar nu dorim ca acesta crestere sa fie atat de rapida incat sa compromita sansele ca noi sa atingem tinta de inflatie propusa pentru 2006’, a subliniat Cristian Popa, prezent la seminarul ‘Doing Busines in Romania’ gazduit de BCR in Conferinta Euromony de la Viena.

Trimite un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii*