Soarta bancilor grecesti din Romania: Piraeus Bank si Alpha Bank sunt profitabile si vor sa ramana in tara, in timp ce Banca Romaneasca si Bancpost sunt scoase la vanzare

Piraeus Bank si Alpha Bank se concentreaza pe Romania

Dintre cele patru banci grecesti prezente in Romania, doua au performante bune, fiind pe profit, si anume Piraeus Bank si Alpha Bank, dar celelalte doua, Banca Romaneasca si Bancpost, sufera pierderi iar soarta lor pare pecetluita: cel mai probabil vor fi scoase la vanzare de bancile-mama, presate de Comisia Europeana sa-si reduca sau sa-si lichideze activele neperformante din alte tari, pentru a putea rambursa ajutorul de stat obtinut pentru salvarea de la faliment in anii trecuti.

Comisia Europeana a aprobat recent planurile de restructurare pana in 2018 ale bancilor grecesti, din care reiese ca unele banci se vor concentra pe anumite piete in care opereaza profitabil, reducandu-si in acelasi timp expunerile sau chiar scotand la vanzare subsidiarele locale.

Astfel, Banca Romaneasca, a 12-a banca din Romania, cu active de 7,2 miliarde lei, avand o cota de piata de 2%, ar urma sa fie scoasa la vanzare de actionarul majoritar, banca greceasca National Bank of Greece (NBG), conform unui acord incheiat cu autoritatile europene, a titrat luna trecuta presa din Grecia. (Vezi aici detalii)

Banca Romaneasca a avut in 2013 pierderi de 61 milioane lei, in scadere puternica fata de pierderile de 166 milioane lei acumulate la finalul lui 2012, conform raportului financiar anual publicat de banca.

Informatia privind vanzarea Bancii Romanesti a mai aparut in presa din Grecia si la sfarsitul anului trecut.

Tot atunci, in octombrie 2013, ziarele elene au titrat ca Piraeus Bank este interesata sa preia Bancpost, subsidiara Eurobank, o alta banca sistemica din Grecia. (Vezi aici detalii)

O luna mai tarziu, presa din Romania relata ca presedintele Eurobank s-a intalnit cu guvernatorul Mugur Isarescu pentru a discuta despre soarta Bancpost.

Bancpost si-a adancit pierderile la 10,8 milioane euro la finalul primului semestru din 2014, dupa ce in primele trei luni rezultatul negativ s-a ridicat la 4,1 milioane euro. In 2013, banca a inregistrat pierderi de 40,2 milioane euro. (Vezi aici detalii)

Piraeus Bank si Alpha Bank se concentreaza pe Romania

Iannis Kyriakopoulous, seful grupului Piraeus Bank, a doua banca dupa marime din Grecia, spune ca subsidiara din Romania este o poveste de succes, fiind o banca profitabila, motiv pentru care va ramane in Romania pe termen lung, continuand planurile de extindere, ca parte a strategiei de restructurare a grupului grecesc aprobat de Comisia Europeana.

Piraeus Bank este prezenta pe piata din Romania de 14 ani, timp in care compania a cunoscut o dezvoltare continua si a devenit una dintre cele mai mari si mai importante operatiuni externe pentru banca mama. Evolutia Piraeus Bank Romania este o reusita care confirma decizia noastra de a ramane in Romania pe termen lung si care sa ne face sa ne dorim extinderea pe piata locala de banking", spune Iannis Kyriakopoulous, General Manager Piraeus Bank Group, citat intr-un comunicat al bancii.

Si Alpha Bank a mentionat in prezentarea privind rezultatele financiare de la jumatatea anului ca in privinta operatiunilor din alte tari se concentreaza pe doua piete, si anume Romania si Cipru, care impreuna reprezinta 80% din activele sale din afara tarii, in defavoarea altor tari in care este prezenta, precum Bulgaria, Serbia, Albania.

Banca a continuat procesul de deleveraging (dezintermediere) care a presupus diminuarea portofoliului de credit de la 11,7 miliarde euro in 2010 la 10,4 miliarde in 2014. Dintre acestea, 50% sunt in Cipru, 28% in Romania si 22% in alte tari din afara Greciei.


Vezi stirea integral pe Bancherul.ro

Taguri:

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu