S-a infiintat patronatul bancar, in frunte cu Steven van Groningen si sefii BCR, BRD si UniCredit, o alternativa la ARB-ul condus de Radu Ghetea

Componenta initiala a Consiliului Director al CPBR este urmatoarea: dl. Steven van Groningen (Raiffeisen Bank) - Presedinte, dl. Rasvan Radu (UniCredit Tiriac Bank) - Vicepresedinte, dl. Philippe Lhotte (BRD - Groupe Societe Generale) - Director si dl. Tomas Spurny (Banca Comericala Româna) - Trezorier

 

Dupa ce a plecat din Asociatia Romana a Bancilor (ARB) la inceputul lui 2012, unde detinea functia de vicepresedinte, Steven van Groningen (foto), seful Raiffeisen Bank a devenit presedintele primului patronat bancar din Romania, denumit Consiliul Patronatelor Bancare din Romania (CPBR), o alternativa la ARB, dar care nu exclude o unificare, in final, a celor doua institutii care reprezinta bancile romanesti.

In comunicatul care anunta infiintarea patronatului bancar se arata ca „membrii fondatori ai CPBR subliniaza faptul ca înfiintarea organizatiei patronale nu este o alternativa la Asociatia Româna a Bancilor (ARB), ci este o organizatie complementara acesteia, cu atât mai mult cu cât membrii fondatori ai CPBR sunt si membri ai ARB.”

Dar in acelasi comunicat se arata urmatoarele: „În mod logic însă, e clar faptul că dacă toti sau marea majoritate a membrilor ARB vor opta să devină si membri ai CPBR, unificarea celor două organisme ar putea să reprezinte o alegere naturală, asa cum s-a mai întamplat si în alte sectoare ale economiei românesti."

Comunicatul privind infiintarea patronatului bancilor:

BCR, BRD, Raiffeisen Bank si UniCredit Tiriac Bank înfiinteaza primul patronat bancar din România

Bucuresti, 4 aprilie – Conducatorii executivi ai Bancii Comerciale Române, BRD – Groupe Societe Generale, Raiffeisen Bank si UniCredit Tiriac Bank au depus actele constitutive pentru înfiintarea primei organizatii patronale din sectorul bancar românesc, cu intentia de a invita cât mai multe institutii de credit sa se alature acesteia.

Cele patru banci, ale caror active însumeaza peste 45% din totalul activelor din sectorul bancar si peste o treime din totalul salariatilor, au depus cererea de înfiintare si actele constitutive la Tribunalul Bucuresti pentru înfiintarea Consiliului Patronatelor Bancare din România (CPBR).

Se estimeaza ca procesul de înregistrare al organizatiei patronale ar putea sa se încheie pâna la sfârsitul primului semestru al acestui an.

“Demersul nostru are în vedere întrunirea atributelor formale ale unei organizatii profesionale ce poate reprezenta interesele sectorului bancar la toate nivelurile, anume social, institutional si ca angajatori,” a mentionat dl. Steven van Groningen, CEO Raiffeisen Bank, care a fost desemnat Presedinte al Consiliului Director al CPBR.

“Invitam toate bancile care au operatiuni în România sa se alature initiativei noastre”, a adaugat dl. van Groningen.

România este una dintre putinele tari europene în care nu a fost înfiintata o asociere care sa întruneasca toate atributele oficiale ale unei organizatii patronale a sectorului bancar. CPBR îsi propune sa promoveze interesele membrilor sai în relatiile cu autoritatile, sindicatele si alte
institutii într-o maniera cât mai eficienta.

Membrii fondatori ai CPBR subliniaza faptul ca înfiintarea organizatiei patronale nu este o alternativa la Asociatia Româna a Bancilor (ARB), ci este o organizatie complementara acesteia, cu atât mai mult cu cât membrii fondatori ai CPBR sunt si membri ai ARB.

Componenta initiala a Consiliului Director al CPBR este urmatoarea: dl. Steven van Groningen (Raiffeisen Bank) – Presedinte, dl. Rasvan Radu (UniCredit Tiriac Bank) – Vicepresedinte, dl. Philippe Lhotte (BRD – Groupe Societe Generale) – Director si dl. Tomas Spurny (Banca Comericala Româna) – Trezorier.

ÎNFIINȚAREA CONSILIULUI PATRONATELOR BANCARE DIN ROMÂNIA - RĂSPUNSURI LA ÎNTREBĂRI FRECVENTE

Potrivit căror criterii ați hotărât compoziția Consiliului Director al CPBR? De ce nu ați luat în considerare un număr mai mare de membri de la bun început?

Cele patru bănci care și-au unit eforturile pentru a înființa CPBR sunt, luate în mod individual, printre cele mai mari din România, iar împreună întrunesc următoarele calități:
o au împreună peste 45% din totalul activelor din întregul sector bancar din România;
o angajează împreună peste o treime din totalul salariaților din sectorul bancar românesc.


Vezi detalii pe Bancherul.ro

Taguri:

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu