ROBOR la 3 luni a crescut la 0,90%, revenind astfel la nivelul din ianuarie; cursul euro/leu a urcat la 4,5363 lei

ROBOR la 3 luni a crescut la 0,90%, revenind astfel la nivelul din ianuarie; cursul euro/leu a urcat la 4,5363 lei

ROBOR la 3 luni, indicele de dobanda calculat de BNR in functie de care se stabilesc dobanzile la creditele in lei, inclusiv creditele imobiliare garantate de stat, prin programul Prima Casa, dar si finantarile pentru firme, a ajuns astazi la 0,90%, de la 0,85% la cat crescuse vineri si 0,81% la inceputul saptamanii trecute.

Indicele ROBOR la 3 luni a revenit astfel la nivelul inregistrat la inceputul acestui an, mai exact in 25 ianuarie.

Si cursul euro/leu a crescut vineri mai mult decat zilele trecute, cu 0,32%, echivalentul a 2,2 bani, la 4,5390 lei pentru un euro, un nivel apropiat de cel din perioada votului Brexit.

Cursul a continuat sa creasca si astazi, dar mai putin decat vineri, cu 0,12%, pana la 4,5363 lei/1 euro.

Dobanzile de pe piata interbancara au inceput sa creasca dupa decizia Federal Reserve, banca centrala a Statelor Unite, din 14 decembrie, de a majora dobanda de referinta pentru dolar cu 0,25 puncte, la un interval de 0,5%-0,75%, sugerand de asemenea ca ar putea urma alte trei decizii de crestere a dobanzii in 2017.

Astfel, ROBOR la 3 luni a avansat de la 0,80% cat era in momentul votului Fed, in 14 si 15 decembrie, la 0,90% astazi, peste nivelurile de dupa votul pentru Brexit din 23 iunie si alegerea lui Donald Trump in functia de presedinte al SUA, in 8 noiembrie.

Ramane de vazut daca iesirile de capital din tara, vinovate pentru cresterea dobanzilor si deprecierea leului din ultima perioada, vor determina mentinerea nivelului dobanzilor la niveluri mai ridicate decat pana acum sau acestea vor scadea din nou, asa cum s-a intamplat dupa disiparea socurilor provocate de votul Brexit si alegerea lui Donald Trump in functia de presedinte al SUA.


Bancherul.ro

Taguri:

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu