Reteta de succes pentru ca o banca sa redevina profitabila: majorarea imprumuturilor cu 50% si reducerea cu 40% a provizioanelor pentru creditele neperformante; cazul OTP Bank

OTP Bank a reusit in prima jumatate a acestui an sa-si majoreze castigul din dobanzile pentru creditele acordate clientilor cu 22 milioane lei, in timp ce a incasat mai mult cu aproape 3 milioane de lei sub forma de comisioane pentru diversele servicii prestate, precum acordarea de credite, plati, transferuri, etc.

OTP Bank a anuntat obtinerea unui profit net de 24,2 milioane lei in prima jumatate a acestui an, comparativ cu o pierdere de 33,7 milioane lei in aceeasi perioada a anului precedent. Cum a reusit banca sa revina pe profit? Si-a majorat substantial, cu 56%, creditele de consum acordate clientilor, din care a incasat dobanzi suplimenare de 22 milioane lei. Insa acestea nu ar fi fost suficiente pentru a reveni pe profit, daca banca nu si-ar fi redus cu 40%, respectiv 31 milioane lei, provizioanele pentru creditele neperformante.

Pentru a reveni pe profit, OTP Bank a beneficiat, in primul rand, de o crestere importanta, de 20%, a veniturilor obtinute din dobanzile si comisioanele platite de clienti pentru credite si alte servicii bancare.

Concret, OTP Bank a reusit in prima jumatate a acestui an sa-si majoreze castigul din dobanzile pentru creditele acordate clientilor cu 22 milioane lei, in timp ce a incasat mai mult cu aproape 3 milioane de lei sub forma de comisioane pentru diversele servicii prestate, precum acordarea de credite, plati, transferuri, etc.

Veniturile totale ale bancii in prima jumatate a anului au fost de 165 milioane lei, cu 22 milioane lei (15%) mai mult decat in aceeasi perioada a anului precedent, cand erau de 143 milioane lei.

Banca a reusit sa-si reduca usor, cu 5%, si cheltuielile, care s-au ridicat la numai 93,7 milioane lei, astfel ca profitul operational (diferenta dintre venituri si cheltuieli) a ajuns la 71,2 milioane lei, in crestere cu 57% fata de anul precedent, cand era de doar 45,2 milioane lei.

In prima parte a anului trecut, banca a trebuit sa puna deoparte provizioane de 79 milioane lei, mai multe decat profitul operational, astfel ca banca a inregistrat o pierdere de 33,7 milioane lei.

In prima jumatate a acestui an, dupa cum am vazut, profitul operational a crescut, dar nu suficient de mult pentru a acoperi volumul de provizioane aferente anului trecut. Noroc insa ca acestea au scazut, la randul lor, cu mult sub nivelul profitului operational, astfel ca banca a ajuns sa raporteze un profit de 24,4 milioane lei.

Mai exact, OTP Bank si-a redus substantial, cu 40%, adica 31 de milioane de lei, volumul de provizioane pentru creditele neperformante, de la 77 la 46 milioane lei. Totusi, in T2, provizioanele au crescut cu 18% din cauza noilor cerinte prudentiale ale BNR.

Diferenta au facut-o tot provizioanele

In concluzie, in prima parte a acestui an, spre deosebire de anul precedent, OTP Bank a incasat venituri suplimentare de 22 milioane lei, in special din dobanzile aferente creditelor de consum in crestere cu 56%, iar in acelasi timp a avut cheltuieli cu provizioanele mai mici cu 31 milioane lei.

Diferenta au facut-o, pana la urma, tot provizioanele, care daca s-ar fi mentinut la acelasi nivel ar fi provocant in continuare pierderi OTP Bank, ale carui venituri din dobanzile pentru credite nu ar fi fost suficiente pentru a obtine un rezultat net pozitiv.

Desi creditele de consum ale OTP Bank au avansat cu 56%, soldul total de imprumuturi al bancii a crescut cu doar 3%, ca efect al diminuarii cu 5% a soldului creditelor ipotecare. In schimb, creditele corporate au avansat cu 11%.

Rata creditelor neperformante, cu intarzieri la rambursare de peste 90 de zile, s-a mentinut la 18,3%, sub media sistemului bancar, de 22%, in timp ce rata de acoperire cu provizioane a neperformantelor este de 76,8%.

Depozitele atrase de la clienti au crescut cu 4%, astfel ca raportul credite/depozite a ajuns la 193% la finalul lunii iunie.

Solvabilitatea OTP Bank Romania era de 15,3% in iunie 2014, in crestere fata de 13,8% in martie 2014, ca urmare a unei majorari de capital de 50 de milioane de lei efectuata de banca-mama.

Strategia OTP Bank: creditele de consum cu marje mari de castig

Cresterea incasarilor din dobanzile pentru creditele de consum acordate clientilor a fost asadar un element important in revnirea OTP Bank pe profit, alaturi de diminuarea provizioanelor.

Este vorba cu precadere de credite de consum negarantate, pe care OTP Bank le-a majorat cu 56% in prima parte a anului, comparativ cu anul precedent.

Banca a acordat credite de consum de aproximativ 650 de milioane de lei, daca tinem cont de faptul ca banca a raportat la finalul lui 2013 un sold al acestor credite de 550 milioane lei, reprezentand 17% din volumul total de credite, 33% fiind credite ipotecare iar 50% credite corporate.

OTP Bank a aplicat anul trecut pentru acest tip de credite in lei o dobanda anuala efectiva medie de 15,12%.

In raportul pe 2013, OTP Bank Romania subliniaza "evolutia spectaculoasă a creditelor de consum, a caror volum s-a dublat, stimuland astfel rezultatele financiare ale bancii".


Vezi stirea integral pe Bancherul.ro

Taguri:

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu