Reglementari pentru prevenirea spalarii banilor in sistemul de pensii private

Vineri, 20 martie a.c., Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a lansat in dezbatere publica proiectul Normei privind cunoasterea clientelei in scopul prevenirii spalarii banilor si a finantarii actelor de terorism in sistemul de pensii private.

Actul normativ reglementeaza activitatea de prevenire si combatere a spalarii banilor si a finantarii actelor de terorism in sistemul de pensii private, aplicabil administratorilor de fonduri de pensii private si fondurilor de pensii private pe care le administreaza precum si agentilor de marketing autorizati/avizati in sistemul pensiilor private.

Pentru a preveni si impiedica implicarea administratorului/agentului de marketing in operatiuni suspecte de spalare de bani si de finantare a actelor de terorism, administratorii fondurilor de pensii private, atat obligatorii, cat si facultative, precum si agentii de marketing autorizati de catre CSSPP vor avea obligatia, conform proiectului de norma, sa intocmeasca, sa stabileasca si sa aplice politici, proceduri, mecanisme si masuri adecvate in materie de cunoastere a clientelei, de raportare, de pastrare a evidentelor, de control intern, evaluare si gestionare a riscurilor.

Politicile si procedurile de cunoastere a clientelei, elaborate de fiecare administrator sau agent de marketing, vor trebui sa contina un set minim de elemente, dintre care amintim:

• proceduri de identificare si monitorizare permanenta a clientilor
• proceduri de monitorizare a operatiunilor derulate de clienti pentru a detecta tranzactiile neobisnuite si cele suspecte
• modalitati de intocmire si pastrare a evidentelor corespunzatoare, precum si a accesului la acestea
• proceduri de verificare a modului de implementare a politicilor si procedurilor elaborate si de evaluare a eficientei acestora
• standarde pentru angajare si programe de pregatire a personalului in domeniul cunoasterii clientelei dar si proceduri de raportare atat interna, cat si catre autoritatile competente
Proiectul de norma prevede, totodata, ca administratorii si agentii de marketing trebuie sa raporteze, catre CSSPP si Oficiul National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor - ONPCSB, in cel mult 10 zile, operatiunile cu sume in numerar, in lei sau valuta, a caror limita minima o reprezinta echivalentul in lei a 15.000 euro, indiferent daca tranzactia se realizeaza prin una sau mai multe operatiuni. Informatiile aferente fiecarei operatiuni derulate vor trebui pastrate pentru o perioada de cinci ani, pentru a putea fi puse la dispozitia organelor de urmarire penala, CSSPP sau ONPCSB, la solicitarea acestora.

Administratorii si agentii de marketing vor avea obligatia sa desemneze una sau mai multe persoane cu responsabilitati in aplicarea prevederilor legale referitoare la prevenirea si combaterea spalarii banilor si a finantarii actelor de terorism.

Proiectul actului normativ a fost elaborat in baza prevederilor Legii nr. 656 / 07.12.2002 privind prevenirea si sanctionarea spalarii banilor, cu modificarile si completarile ulterioare, avand in vedere prevederile Legii nr. 204/2006 privind pensiile facultative, cu modificarile si completarile ulterioare si ale Legii nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Proiectul Normei privind cunoasterea clientelei in scopul prevenirii spalarii banilor si a finantarii actelor de terorism in sistemul de pensii private este disponibil pe site-ul www.csspp.ro, sectiunea Dezbatere Publica.

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu