Reglementari contabile ale fondurilor de pensii conform normelor europene

Astazi, 6 august a.c, Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (C.S.S.P.P.) a aprobat Norma privind reglementarile contabile conforme cu Directiva a VII-a a Comunitatilor Economice Europene aplicabile entitatilor autorizate, reglementate si supravegheate de C.S.S.P.P..

Prezenta norma completeaza cadrul legal in vigoare cu prevederi referitoare la contabilitatea conturilor consolidate. Astfel, actul normativ prevede forma si continutul situatiilor financiare anuale consolidate, precum si regulile de intocmire, aprobare, auditare si publicare a situatiilor financiare anuale consolidate ale entitatilor autorizate, reglementate si supravegheate de C.S.S.P.P.

Ca autoritate competenta cu privire la reglementarea, autorizarea si supravegherea prudentiala, CSSPP poate colecta si procesa orice date si informatii relevante (pozitia financiara, rezultatul operatiunilor si modificarile pozitiei financiare ale grupului ca intreg), inclusiv de natura datelor cu caracter personal.

Etapele procesului de consolidare sunt:
• centralizarea bilanturilor si conturilor de profit si pierdere ale societatii-mama si ale entitatilor care se afla in perimentru de consolidare;
• conversia situatiilor financiare anuale ale societatilor nerezidente si aplicarea metodelor de consolidare adecvate fiecarui tip de entitate.

Rezultatul procesului de consolidare reprezinta situatiile financiare anuale consolidate care cuprind: bilantul consolidat, contul de profit si pierdere consolidat si notele explicative. Situatiile financiare anuale consolidate ofera o imagine fidela a activelor, datoriilor, pozitiei financiare si a profitului sau pierderii entitatilor incluse in aceste situatii financiare, considerate ca un tot unitar.

Norma privind reglementarile contabile conforme cu Directiva a VII-a a Comunitatilor Economice Europene aplicabile entitatilor autorizate, reglementate si supravegheate de C.S.S.P.P, va fi transmisa spre publicare in Monitorul Oficial si va fi disponibila si pe site-ul www.csspp.ro, Rubrica: Legislatie, la data publicarii ei.

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu