Raiffeisen Bank castiga un proces cu un client care a cerut conversia creditului in CHF la cursul din data acordarii

Raiffeisen Bank castiga un proces cu un client care a cerut conversia creditului in CHF la cursul din data acordarii

Raiffeisen Bank a castigat, in prima instanta, la Tribunalul Bucuresti, un proces cu un client care a cerut conversia creditului in franci elvetieni (CHF) la cursul istoric, din data acordarii. Hotararea, luata la finalul anului trecut, nu este definitiva, putand fi contestata la Curtea de Apel Bucuresti.

Decizia a fost luata de acelasi judecator care urmeaza sa se pronunte si in dosarul deschis de avocatul Gheorghe Piperea, prin asociatia sa, Parakletos, impotriva unui numar de sapte banci care au acordat credite in CHF, pe care le acuza de practici abuzive si cere sa fie pedepsite iar clientii despagubiti prin conversia creditelor la cursul istoric.

Avocata Raiffeisen Bank a invocat in apararea sa principiul monetarismului, conform caruia banii imprumutati trebui rambursati la aceeasi valoare, indiferent de evolutia cursului.

Banca a sustinut si reaua-credinta a clientului, care a refuzat ofertele de restructurare si de conversie a creditului in alta moneda.

Avocata Raiffeisen a mai spus ca nu se poate aplica principiul impreviziunii din noul Cod Civil, intrucat creditul a fost acordat in momentul in care era valabil vechiul Cod Civil.

Decizia instantei a fost luata dupa ce Curtea Constitutionala a anuntat ca o parte din legea darii in plata este ilegala, dar inainte de aparitia motivarii din care s-a aflat ca principiul impreviziunii se poate aplica si in cazul vechiului Cod Civil. (vezi aici detalii)


Citeste articolul integral pe Bancherul.ro

Taguri:

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu