Problema creditelor in CHF poate fi rezolvata doar dupa modelul Volksbank: conversia in lei sau euro la cursul zilei dar cu diminuarea datoriei, spune Nicolae Cinteza, seful supravegherii din BNR

Nicolae Cinteza, seful supravegherii bancilor din cadrul BNR, a declarat, pentru Bancherul.ro, ca problema creditelor in franci elvetieni poate fi rezolvata doar prin intelegerile intre banci si clienti, nu prin noi legi sau in justitie, iar oferta propusa anul trecut de Volksbank, ce urmeaza a fi implementata de Banca Transilvania, cea care a cumparat recent banca austriaca, poate fi un model pentru restul bancilor cu imprumuturi in CHF.

Autoritatile din Ungaria si Croatia au luat deja masuri de conversie a creditelor din CHF in monedele locale iar Polonia pregateste o initiativa asemanatoare.

In Ungaria, parlamentul a adoptat in noiembrie 2014 o lege care permite conversia creditelor din CHF in forinti la cursul oficial al bancii centrale, insa cu plafonarea marjelor de dobanda la 4,5% pentru creditele ipotecare si 6,5% pentru creditele garantate cu ipoteca in forinti.

Croatia a adoptat saptamana trecuta o lege prin care ingheata cursul francului, timp de 1 an, la nivelul dinaintea aprecierii cu 20%, pierderile urmand a fi suportate de banci.

Problema francilor elvetieni poate fi rezolvata doar prin acordurile incheiate intre banci si clienti, iar dupa cum am vazut, bancile sunt dispuse sa faca concesii si sa ajunga la intelegeri cu clientii. Oferta Volksbank, ce asteapta doar aprobarea Consiliului Concurentei pentru a fi implementata de Banca Transilvania, poate fi un model si pentru restul bancilor care au credite in franci elvetieni”, a spus Cinteza, pentru Bancherul.ro.

El a avertizat ca alte solutii legislative discutate in Parlament sau procese initiate de catre avocatii clientilor, privind conversia creditelor in franci la alt curs decat cel din prezent, sunt ilegale, iar opiniile publicate de Banca Centrala Europeana (BCE) privind conversia creditelor in valuta din Ungaria sunt edificatoare in acest sens.

Potrivit unei opinii publicata la finalul anului trecut de BCE, conversia creditelor se poate face doar la cursul din data curenta, intrucat clientii sunt cei care suporta riscul valutar.

Intr-o alta opinie a BCE referitoare la legile privind conversia din Ungaria se arata ca, potrivit Directivei europene nr.17 din 2014, statele membre pot reglementa creditele in valuta, cu conditia ca legislatia sa nu aiba efect retroactiv, adica sa nu se aplice creditelor in derulare. 

Oferta neoficiala a Volksbank din noiembrie 2014 prevedea conversia creditelor din franci in lei sau euro cu o reducere de aproximativ 35% a datoriei (valorii creditului), efectul fiind scaderea la jumatate a ratelor lunare, echivalentul unui curs de 2,38 lei pentru un franc, fata de 3,68 lei cat era francul in acel moment.

Oferta nu a fosta insa pusa in practica de catre Volksbank, in contextul preluarii acesteia de catre Banca Transilvania, cea care ar urma sa puna in practica oferta, a precizat Nicolae Cinteza: “Oferta urmeaza sa fie pusa in practica cat mai curand de catre Banca Transilvania, intarzierea fiind determinata de obtinerea avizelor din partea autoritatilor, mai exact din partea Consiliului Concurentei, pentru ca in ceea ce ne priveste are cale libera”.


Citeste articolul integral

Taguri:

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu