Primele decizii in procesele pe Legea darii in plata: Banca Romaneasca, obligata sa anuleze datoriile unor clienti executati silit

Conform Legii darii in plata, “Dreptul de a cere instanței să constate stingerea datoriilor izvorâte din contractele de credit aparține și consumatorului care a fost supus unei executări silite a imobilului ipotecat, indiferent de titularul creanței, de stadiul în care se află ori de forma executării silite care se continuă contra debitorului.”

Instantele de judecata au inceput sa anunte primele decizii in procesele initiate in baza Legii nr.77/2016 privind darea in plata.

Unul dintre primele cazuri solutionate este cel de astazi, la Judecatoria Pitesti, intr-un caz in care Banca Romaneasca - membra a grupului National Bank of Greece, a contestat in instanta cererea a patru clienti executati silit de a li se sterge datoriile la un credit ipotecar aflat in fata de executare silita, in baza Legii privind darea in plata.

Judecatoria Pitesti a respins contestatia bancii si a obligat-o sa stearga datoriile clientilor executati silit. Decizia nu este definitiva, poate fi atacata de banca la o instanta superioara.

Solutia pe scurt: "Respinge ca inadmisibilă excepția de neconstituționalitate a prevederilor Legii 77/2015 raportat la art. 1 alin. 4 coroborat cu art. 126 alin. 1, art. 15 alin. 2, art. 44 alin. 1 și art. 2 teza I, art. 135 alin. 1 și alin. 2 lit. a din Constituția României. Cu drept de recurs la Trib Argeș, în termen de 48 de ore de la pronunțare. Respinge contestația formulată de contestatoarea BANCA ROMANEASCA SA - MEMBRA A GRUPULUI NATIONAL BANK OF GREECE în contradictoriu cu intimații Zamfirescu Corneliu, Sutach Cornel Valentin, Zamfirescu Tatiana și Sutach Beatrice Magdalena, ca neîntemeiată. Admite cererea reconvențională formulată de intimații Zamfirescu Corneliu, Sutach Cornel Valentin, Zamfirescu Tatiana și Sutach Beatrice Magdalena în contradictoriu cu contestatoarea BANCA ROMANEASCA SA - MEMBRA A GRUPULUI NATIONAL BANK OF GREECE Constată stingerea datoriilor izvorâte din contractul de credit nr. B0022374/11.08.2008 încheiat între BANCA ROMANEASCA SA - MEMBRA A GRUPULUI NATIONAL BANK OF GREECE și Zamfirescu Corneliu, Sutach Cornel Valentin, Zamfirescu Tatiana și Sutach Beatrice Magdalena ce face obiectul dosarului de executare silită nr. 285/2012 al BEJ Iordache Ion și obligă contestatoarea să opereze în contabilitate stingerea acestor datorii. Cu apel în 15 zile de la comunicare la Trib Argeș, care se va depune la Judecătoria Pitești. Pronunțata in ședința publica azi, 24.02.2017.” (vezi aici decizia)

Conform Legii darii in plata, “Dreptul de a cere instanței să constate stingerea datoriilor izvorâte din contractele de credit aparține și consumatorului care a fost supus unei executări silite a imobilului ipotecat, indiferent de titularul creanței, de stadiul în care se află ori de forma executării silite care se continuă contra debitorului.”

Curtea Constitutionala a precizat ca legea darii in plata nu se poate aplica, insa, in cazurile in care imobilul a fost vandut deja de banca in cadrul procedurii de executare silita. (vezi aici detalii)


Bancherul.ro

Taguri:

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu