Pot obtine un credit pentru constructia unei case in regie proprie?

“Pot obtine un credit pentru constructia unei case in regie proprie? Daca nu, care ar fi solutia?”, ne intreaba un cititor. Nu toate bancile acorda credite ipotecare destinate constructiei unei locuinte in regie proprie. In aceste cazuri, va trebui sa incheiati un contract cu o firma de constructii agreata de banca, costurile fiind astfel destul de mari, tinand cont ca trebuie platit inclusiv TVA-ul aferent. Acesta este motivul pentru care multe persoane fizice prefera sa-si gaseasca o echipa de muncitori cu care sa-si ridice constructia, fiind astfel scutit de o seama de cheltuieli.

Una dintre bancile care accepta regia proprie este Raiffeisen Bank. Totusi, va trebui sa incheiati un contract de prestari servicii cu un diriginte de santier, care detine un astfel de titlu ce certifica detinerea de cunostinte de specialitate pentru realizarea unei locuinte.

In afara de avantajul reducerii costurilor, constructia in regie proprie va permite, de asemenea, sa va gestionati singuri cheltuielile legate de ridicarea casei, intrucat banca va va vira banii in contul dumneavoastra si nu in contul firmei de constructii.

Banca va vireaza banii in mai multe transe (intre doua si cinci transe), in functie de evolutia lucrarilor. Cel mult 30% din valoarea creditului va trebui sa-l utilizati pentru cheltuielile legate de manopera (plata constructorilor), restul banilor urmand a-i justifica bancii pe baza facturilor cu materialele de constructii si celelalte bunuri si servicii adiacente.

Daca vreti sa scapati cu totul de facturile ce trebuie sa le aduceti la banca, solutia este un credit de nevoi personale, pentru care nu trebuie sa justificati suma de bani acordata de banca sub forma de credit.

Pentru un credit de nevoi personale de valoare mare veti avea insa nevoie de o ipoteca pe un alt imobil sau pe un teren. De asemenea, la majoritatea bancilor, creditele de nevoi personale cu ipoteca trebuie rambursat intr-un timp mai scurt, iar costurile sunt putin mai mari.

In privinta conditiilor de creditare, e bine de stiut ca pentru un credit ipotecar de la Raiffeisen va trebui sa aduceti drept garantie (ipoteca) un alt imobil care sa acopere valoarea devizului general al constructiei. Banca nu accepta ipoteca pe o constructie viitoare.

De asemenea, se va pune ipoteca si pe terenul aferent constructiei, acesta urmand a fi evaluat de banca in proportie de cel mult 75% din valoarea reala, ca masura de siguranta.
Dupa ridicarea constructiei, banca va transfera ipoteca pe noua cladire.

In privinta avansului, banca poate lua in considerare drept avans terenul pe care se construieste imobilul.

In privinta conditiilor de obtinere a unui credit ipotecar, Raiffeisen are o oferta avantajoasa. Este vorba de un credit pe o perioada lunga, ce poate ajunge pana la 30 de ani, in functie de varsta solicitantului (creditul trebuie rambursat pana la varsta de pensioare: 65 de ani in cazul barbatilor sau 60 in cazul femeilor).

De asemenea, banca are o dobanda mica, de 4,9% pe an in franci elvetieni, dobanda fixa in primul an, ulterior variabila.

Ceea ce va permite sa obtineti o suma destul de mare de bani. De exemplu, in cazul unui venit net de 4.000 de lei lunar, veti putea lua un credit in valoare de aproximativ 75.000 de euro, echivalentul in CHF. Rata lunara de plata este in jur de 495 de euro.

Raiffeisen are o procedura simplificata de acordare a creditelor, ceea ce inseamna ca nu va trebui sa aduceti si copiile dupa cartea de munca, ci doar adeverinta de venit.

BAZA DE DATE GhiseulBancar.ro

Pentru detalii suplimentare privind ofertele de credite ipotecare oferite de cele mai importante banci romanesti, puteti consulta BAZA DE DATE GhiseulBancar.ro

CONSULTANTA GRATUITA

Ghiseul Bancar, impreuna cu partenerii sai, specialisti din cadrul bancilor si firmelor de asigurari, va ofera consultanta gratuita privind serviciile financiar-bancare si de asigurari, oferite de banci persoanelor fizice si firmelor.

Va rugam sa ne trimiteti intrebarile pe adresa contact@ghiseulbancar.ro

GhiseulBancar.ro

Alte stiri

8 comentarii

Mihaelaraileanu
8 Feb 2008

As dori sa imi raspundeti daca fac un credit ipotecar pentru achizitionarea unui teren , si se pune ipoteca pe el , iar in viitor construiesc o casa , automat se pune ipoteca si pe casa ?

manatuica viorel
30 Mar 2008

Detin un teren de 900mp si as dori sa va antreb daca exista vreo banca care ma poate finanta lasand garantie terenul mentionez ca eu sunt taximetrist(PFA)

bursuc apolodor
29 Dec 2009

detin un apartament de 2camere,vreau sa-l ipotechez pentru a obtine un credit de 80000 euro pt. cumpararea unei case o construirea ei .ratele lunare pot sa le platesc din Spania si in cit timp,eu am virsta de 45ani.

lesan florin
20 Feb 2009

vreau sa stiu daca detin terenul prin concesiune pot beneficia de un credit pt constructia unei locuinte avand in vedere ca lucrez in spania cu un contract de munca permanent si un venit lunar de 1500 euro net.va multumesc.

CHIS OVIDIU
9 Mar 2011

VREAU SA FAC UN CREDIT PT CASA NUMAI E PROBLEMA CA LUCREZ IN STRAINATATE CUM POT FACE

corina muresan
2 Nov 2011

detin o firma in regim de intreprindere familiara ce credite as putea obtine pentru construirea unei case in conditiile in care detin terenul si fundatia este gata

Maria Ciascai
19 Jan 2013

vreau sa fac un credit pt casa si sa platesc din spania

AncutaCulea
28 Aug 2017

As dori un raspuns..Detin un teren prin concesiune as putea beneficia de un credit pentru constructia unei case.Va multumesc!

Posteaza un comentariu