Plafonul de garantii pentru creditele Prima Casa aproape utilizat, din cauza legii darii in plata

Prima Casa

Doua treimi din plafonul de garantii in valoare de aproximativ 1,7 miliarde lei alocat pentru acest an, respectiv 1 miliard de lei, a fost deja epuizat de catre banci, astfel ca in prezent mai sunt disponibile doar in jur de 600 de milioane de lei, a spus Enache Jiru, secretar de stat in Ministerul Finantelor, pentru Bancherul.ro.

Accelerarea creditelor tip Prima Casa s-a produs pe fondul discutarii legii darii in plata, care ar putea inaspri conditiile de acordare a creditelor noi, dupa cum au avertizat bancherii.

De altfel, reprezentantii Raiffeisen Bank au recunoscut ca au modificat deja normele de acordare a acestor credite. (vezi aici detalii) De asemenea, unele banci au majorat deja avansul pentru creditele imobiliare standard de la 15% la 25% sau chiar mai mult in cazul creditelor in euro.

Astfel ca oamenii s-au speriat si s-au grabit sa obtina credite imobiliare Prima Casa, inainte ca legea darii in plata sa se aprobe.

Reprezentantii Erste Bank, actionarul majoritar al BCR, au avertizat recent ca imprumuturile Prima Casa au crescut de patru ori in primele luni ale anului. De altfel, BCR a anuntat zilele trecute ca a epuizat plafonul alocat si a suspendat temporar aprobarea de noi credite, pana cand va primi o suplimentare.

In primele doua luni ale acestui an, bancile au acordat populatiei credite imobiliare noi in valoare de 1,3 miliarde lei, fata de doar 800 milioane lei in primele doua luni din 2015. (vezi aici statisticile)

In aceste conditii, guvernul ar putea fi nevoit sa majoreze, in curand, valoarea plafonului garantiilor pentru Prima Casa, pentru a nu risca sa se blocheze creditarea, in conditiile in care creditele standard ar putea deveni inaccesibile din cauza legii darii in plata.

Asta inseamna o crestere a datoriei publice, spune Jiru, deoarece riscul asumat de stat va fi in crestere.


Citeste toata stirea pe Bancherul.ro

Taguri:

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu