OTP Bank a aplicat doar pentru 50% dintre clienti reducerea temporara de dobanda la creditele in CHF

Doar 52% dintre clientii OTP Bank cu credite in franci elvetieni (CHF) au beneficiat de reducerea de dobanda de pana la 1,5 puncte oferita de banca temporar, pe o perioada de 3 luni, pentru a-si ajuta clientii sa depaseasca socul aprecierii francului cu 15% in luna ianurie, in urma deciziei bancii centrale a Elvetiei de a renunta la fixarea cursului CHF.

Spre deosebire de toate celelalte banci care au anuntat scaderi de dobanda pentru toti clientii, permanent, OTP a fost singura care a oferit aceasta reducere doar pe o perioada de 3 luni si numai la cererea clientilor, manifestata pana in data de 17 februarie.

In raportul trimestrial publicat ieri de banca-mama din Budapesta se arata ca la finalul primelor trei luni din acest an, o pondere de 52% dintre clientii OTP Bank Romania fara restante la creditele in CHF au apelat la masura reducerii dobanzii cu 1,5 puncte, ceea ce inseamna venituri din dobanzi in valoare de aproximativ o jumatate de milion de euro pe care banca nu le-a mai incasat.

Insa, dupa cum stim, banca nu pierde niciodata. Pentru ca aceste pierderi au fost compensate cu dobanzile mai mari incasate de la cealalta jumatate de clienti cu credite in CHF, ca efect al aprecierii francului cu 15% in ianuarie.

"In acelasi timp, veniturile din dobanzile la creditele in franci au crescut, in urma aprecierii CHF fata de RON", se mai arata in raport, fara a se mentiona cat a castigat banca de pe urma aprecierii francului.

Valoarea totala a creditelor in CHF ale OTP Bank se ridica la echivalentul a aproximativ 475 milioane euro. 

In aprilie, OTP a reinnoit oferta, dar cu o scadere de dobanda mai mica, de doar 1 punct procentual, valabila pe o perioada de 6 luni, doar pentru clientii care o solicita, nu pentru toti. Pana in 17 aprilie, 28% dintre detinatorii de credite in CHF au solicitat aceasta facilitate, se precizeaza in raport.

Ramane intrebarea: de ce OTP Bank nu a oferit tuturor clientilor reducerea de dobanda, asa cum au procedat restul bancilor? Probabil tocmai in speranta ca doar o parte dintre acestia sa auda de oferta respectiva si sa o solicite, ceea ce s-a si intamplat, astfel incat restul sa plateasca dobanzi mai mari.

Rezulta de aici ca restul clientilor cu credite in CHF la OTP Bank nu au nevoie de o reducere a ratelor, chiar si temporara, in ciuda aprecierii puternice a francului?

Sau au ales sa suporte doar ei acest soc valutar si sa nu imparta cu banca aceasta povara, asa cum toata lumea este de acord, la modul declarativ, inclusiv bancherii?

Sa fie la mijloc si alte cauze, precum birocratia aferenta acestor proceduri de reducere a dobanzii si chiar documentatia ce trebuie semnata de client, adica acte aditionale la contractele de credit ce pot include clauze abuzive, precum majoriarea nejustificata a dobanzilor si comisioanelor in perioada anterioara?

Cati clienti au solicitat conversia din CHF in lei? OTP Bank: Nu avem aceasta informatie?!

Am trimis reprezentantilor OTP Bank cateva intrebari pentru a lamuri situatia creditelor in CHF si efectul reducerii temporare a dobanzii:

- Cati clienti au apelat la facilitatea de reducere a dobanzii cu pana la 1,5 puncte?
- Cu cat s-a redus dobanda clientilor in medie si care a fost impactul asupra ratelor lunare?
- Cati clienti au solicitat conversia din CHF in lei?
- In ce conditii se ofera conversia din CHF in lei?
Cati clienti ai OTP au credite in CHF?


Citeste stirea integral

Taguri:

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu