Nu mai trebuie sa mergem la politie pentru accidentele auto usoare

Codul Rutier va intra in vigoare la data de 1 decembrie 2006, a anuntat ieri Guvernul.



Guvernul a aprobat in sedinta de astazi, prorogarea, pana la data mentionata, a termenului de intrare in vigoare a noilor reglementarilor rutiere, a anuntat Oana Marinescu, Purtatorul de Cuvant al Guvernului.



"Decizia a fost luata la propunerea Ministerului Administratiei si Internelor, care a aratat ca este necesara o perioada pentru asigurarea pregatirii profesionale si un exercitiu de comunicare pentru a aduce la cunostinta opiniei publice modificarile legislatiei rutiere". Actul normativ aprobat astazi include si modificarile aduse de Executiv, in urma cu doua saptamani, si care vizau simplificarea unor proceduri in domeniu, a adaugat Oana Marinescu.



Cum se va proceda la accidentele usoare



Alte noutati aduse de Ordonanta de Urgenta aprobata de Executiv vizeaza introducerea procedurii constatarii amiabile a accidentului de circulatie din care au rezultat numai pagube materiale. Aceasta procedura se poate aplica daca sunt indeplinite urmatoarele conditii:



a) s-au produs pagube materiale a caror despagubire este asigurata prin

polita de asigurare obligatorie de raspundere civila;



b) accidentul nu s-a produs ca urmare a savarsirii unei fapte de natura penala sau pentru care se aplica sanctiuni complementare;



c) cel putin unul dintre conducatorii vehiculelor implicate in accident si-a recunoscut vinovatia in producerea accidentului de circulatie si detine asigurare obligatorie de raspundere civila;



d) cei doi conducatori de autovehicule implicate in accidentul de circulatie au completat si semnat fara obiectiuni formularul de constatare amiabila de accident.



Formularul completat, fara obiectiuni, si semnat de ambii conducatori de autovehicule, se preda societatii de asigurare care a eliberat politia, aceasta fiind obligata sa verifice indeplinirea conditiilor cerute de lege pentru o astfel de procedura, atestand, dupa caz, validitatea sau nulitatea constatarii amiabile de accident. Formularul de intelegere se distribuie de catre societatea de asigurare odata cu asigurarea de raspundere civila.



Actul normativ stabileste si sanctiuni pentru nerespectarea interdictiilor de circulatie de catre conducatorii de vehicule cu tractiune animala. Este interzisa circulatia acestor vehicule pe drumurile europene si autostrazi, a aratat Purtatorul de Cuvant al Guvernului, Oana Marinescu. Sanctiunile merg de la doua-trei puncte amenda (un punct amenda reprezinta 10% din salariul minim brut pe economie) pana la confiscarea vehiculului.



O alta prevedere noua se refera la reglementarea utilizarii, pe autostrazi, a benzii de urgenta. Astfel, este interzisa utilizarea acesteia pentru circulatia sau stationarea nejustificate. Sanctiunile sunt patru-cinci puncte amenda, la care se adauga trei puncte penalizare pe carnet.


Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu