Normele de aplicare a programului Prima Casa s-au modificat: cei executati silit pot cere bancii repunerea in drepturi

Legea de functionare a programului Prima Casa prin care statul acorda garantii pentru obtinerea unui credit imobiliar este foarte drastica in cazul intarzierilor la plata ratelor.

Mai exact, legea prevede ca daca beneficiarul unui credit Prima Casa acumuleaza intarzieri de peste 60 de zile la plata ratelor, banca trebuie sa anunte imediat Fondul de Garantare (FNGCIMM), pentru a nu pierde garantia, iar acesta trece foarte rapid la plata garantiei, reprezentand 50% din valoarea creditului catre banca, iar apoi la executarea silita a datornicului, prin vanzarea locuintei ipotecate in favoarea Fondului si a bancii.

Mai grav este ca odata ajuns in aceasta situatie, nu mai exista cale de intoarcere pentru beneficiarul unui credit Prima Casa, chiar daca ar vrea sa-si plateasca datoriile si sa-si pastreze locuinta.

In cazul unui credit imobiliar obisnuit, procedura executarii silite incepe dupa 90 de zile de intarzieri, dar chiar si atunci exista sanse ca banca sa fie ingaduitoare cu clientii de buna credinta si sa intrerupa procesul de vanzare a casei.

Recent insa, normele de aplicare a programului Prima Casa au fost modificate, pentru a oferi o sansa si celor ajunsi in situatia de a-si pierde locuinta.

Mai exact, este vorba de Hotararea Nr. 388 din 27 mai 2015 pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului "Prima casă", publicata in MONITORUL OFICIAL NR. 387 din 3 iunie 2015.

Potrivit acesteia, beneficiarii programului pot solicita o singură dată bancii repunerea în drepturile și obligațiile aferente contractului de credit și de garantare, cu respectarea condițiilor programului și cu menținerea condițiilor în care a fost acordată garanția.

Ulterior, banca poate solicita FNGCIMM retragerea cererii de plata a garantiei (care precede procedura de executare silita) si revenirea la conditiile initiale de creditare.

Iata noile prevederi legale:

"ART. 18^1

(1) După aprobarea cererii de plată și cel mai târziu până în penultima zi de efectuare a plății valorii de executare a garanției de către Ministerul Finanțelor Publice, finanțatorul poate solicita FNGCIMM retragerea cererii de plată a garanției, cu menținerea condițiilor în care a fost acordată garanția.

(2) După efectuarea plății valorii de executare a garanției de Ministerul Finanțelor Publice către finanțator, beneficiarii programului pot solicita o singură dată finanțatorilor repunerea în drepturile și obligațiile aferente contractului de credit și de garantare, cu respectarea condițiilor programului și cu menținerea condițiilor în care a fost acordată garanția. În cazul garanțiilor acordate în favoarea finanțatorilor care aplică principiul împărțirii în mod egal a riscurilor și pierderilor între finanțator și garant și plătite înainte de aplicarea acestui principiu, după aprobarea repunerii, procentul de garantare este de 50% din soldul creditului repus în monitorizare, iar în cazul finanțatorilor care nu au optat pentru aplicarea acestui principiu, garanția acoperă în procent de 100% soldul creditului repus în monitorizare.

(3) În termen de 3 zile de la primirea solicitării de repunere în drepturile și obligațiile aferente contractului de credit și de garantare, formulată de beneficiarul programului, finanțatorul solicită Agenției Naționale de Administrare Fiscală ca, în termen de 5 zile, să îi comunice sumele rămase de plată din valoarea de executare a garanției, precum și eventualele cheltuieli de executare silită generate de urmărirea bunului, analizează, în baza reglementărilor interne, capacitatea acestuia de a achita creditul rămas de rambursat și dobânzile aferente și, în termen de 60 de zile de la primirea solicitării beneficiarului, emite decizia de aprobare/respingere a repunerii. Repunerea este condiționată de prezentarea de către beneficiar instituției de credit a dovezii plății cheltuielilor de executare silită.


Citeste articolul integral

Taguri:

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu