Noi obligatii pentru firmele de asigurari

Urmare a sedintei Consiliului CSA din data de 7 martie a.c., presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, domnul Nicolae Eugen Crisan, a comunicat participantilor hotararea Consiliului de a solicita societatilor de asigurare sa intensifice, pana la 15 martie, corectarea bazei de date CEDAM.



Presedintele CSA a informat participantii la intalnire si cu privire la faptul ca, in perioada 16-17 martie, Consiliul va analiza modul in care s-a raspuns la aceasta ultima solicitare, motivele care au condus la o situatie de genul acesta, de sanctiuni fiind pasibile atat societatea care nu si-a respectat obligatiile, cat si directorul general al acesteia, in conformitate cu prevederile art.39 din Legea nr. 32/2000, cu modificarile si completarile ulterioare.



De asemenea, domnul Nicolae Eugen Crisan a subliniat eforturile financiare facute de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, de Comunitatea Europeana prin programul PHARE si, nu in ultimul rand, eforturile umane ale tuturor celor implicati, acestea fiind mult prea mari, ca problema sa nu fie tratata cu toata seriozitatea.



In conformitate cu Ordonanta de Urgenta nr.189/2005, cei asigurati si care, din diferite motive, nu au fost inregistrati in baza de date cu date corecte - erori imputabile societatilor de asigurare - vor fi convocati de catre organele de politie pentru a-si clarifica situatia si daca acestia sunt in deplina legalitate, avand si polita corespunzatoare, vor fi trimisi catre societatile de asigurare unde vor trebui sa prezinte documentele respective, societatile de asigurare ramanand raspunzatoare pentru modul in care isi trateaza asiguratii.



In final, s-a facut si un scenariu care s-ar datora unei baze de date incorecte si implicit nefunctionale, care ar pune sub semnul intrebarii necesitatea unificarii asigurarii de raspundere civila auto cu asigurarea Carte Verde, cu toate consecintele care decurg de aici, inclusiv posibilitatea revenirii la situatia initiala dinaintea unificarii, respectiv, printe altele, restituirea primelor incasate pentru asigurarea extinsa RCA care nu ar putea functiona.



In urma discutiilor din cursul zilei de astazi si avand in vedere hotararea Consiliului CSA din data de 7 martie a.c., s-au stabilit urmatoarele obligatii in sarcina societatilor de asigurare, acestea urmand a fi aduse la cunostinta conducerii asiguratorilor si in scris:

• Pentru toate politele care nu mai sunt valabile si asiguratul nu a reinnoit polita se vor transmite catre baza de date instiintari electronice (impulsuri), continand data terminarii valabilitatii politei.

• Din lista politelor eronate transmisa societatilor de asigurare spre corectare in data de 17.02.2006 se vor elimina politele a caror perioada de valabilitate nu include data de 01.04.2006. Acestea nu vor mai face obiectul retransmisiei catre baza de date;

• Politele din aceeasi lista care sunt inca valabile la data de 01.04.2006 se vor corecta si retransmite pana cel tarziu 15.03.2006;

• Pana la data de 01.04.2006 se vor transmite catre baza de date toate politele valabile la acea data.



9 martie 2006


Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu