Nicolae Cinteza, seful supravegherii bancilor din BNR, si-a facut in sfarsit curaj sa ia boul de coarne pentru reducerea volumului ridicat de credite neperformante

Conform recomandarii BNR, dupa ce scot din bilant creditele neperformante, bancile romanesti nu vor renunta la acestea si vor putea urmari in continuare debitorii, in vederea recuperarii sumelor datorate, precizeaza Cinteza, citat de Piata Financiara.

 

Nicolae Cinteza, seful supravegherii bancilor din BNR, s-a hotarat in sfarsit sa ia boul de coarne in privinta rezolvarii problemei creditelor neperformante, a caror rata a depasit 22% din volumul total de imprumuturi, dupa critici repetate din partea reprezentantilor FMI si altor institutii financiare internationale, dar si a bancherilor romani, care au reprosat BNR ca intarzie in luarea unor masuri in acest sens, precum modificarea legislatiei aferente.

Nicolae Cinteza, seful supravegherii bancilor din cadrul BNR, spune ca a recomandat in scris bancilor sa-si scoata in afara bilanturilor creditele neperformante provizionate 100%, in valoare de 6 miliarde de lei, astfel incat sa scape de aceasta povara, rata neperformantelor urmand a se reduce de la 22% la 18%, si sa poata relansa activitatea de acordare de noi imprumuturi.

Procedura solicitata de BNR nu este cea clasica, denumita write-off, conform normelor internationale de contabilitate IFRS si care prevede, conform interpretarii BNR, ca bancile renunta la respectivele imprumuturi odata scoase din bilant.

Conform recomandarii BNR, dupa ce scot din bilant creditele neperformante, bancile romanesti nu vor renunta la acestea si vor putea urmari in continuare debitorii, in vederea recuperarii sumelor datorate,  precizeaza Cinteza, citat de Piata Financiara.

Cinteza a mai spus ca va recomanda bancilor sa scoata din bilant si creditele neperformante acoperite cu provizioane intr-o pondere de 90%, si nu integral, dupa exemplul Volksbank, care a vandut recent un portofoliu important de neperformante, stabilind astfel un benchmark pe aceasta piata.

De asemenea, BNR va solicita bancilor sa provizioneze integral creditele restructurate pentru care nu s-a platit nimic timp de 360 de zile, iar bancile nu au initiat procedura de recuperare sau de executare silita. Este vorba de asa-numitul ever-greening, prin care bancile incearca sa-si ascunda neperformanta prin restructurarea si prelungirea termenului de rambursare a creditelor.

Si in cazul firmelor intrate in insolventa BNR va cere renuntarea la provizionarea IFRS si acoperirea creditelor cu provizioane de 90% din expunerea bruta, din care se vor elibera progresiv, odata cu aprobarea planului de reorganizare a firmei.

BNR a intarziat rezolvarea problemei neperformantelor

BNR a intarziat in luarea unor masuri pentru reducerea volumului de neperformante, precum modificarea legislatiei, dupa cum i s-a recomandat de FMI.
In ultimul raport al FMI se arata ca "sistemul bancar rămâne bine capitalizat, dar autoritătile trebuie să accelereze solutionarea problemei creditelor neperformante”.

Abia la sfarsitul lunii martie, BNR a publicat proiectul unui ordin pentru modificarea si completarea reglementarilor contabile conforme cu Standardele Internationale de Raportare Financiara (IFRS) aplicabile institutiilor de credit, aprobate prin Ordinul BNR nr.27/2010, astfel incat bancile sa-si poata scoata din bilant creditele neperformante ce nu mai pot fi recuperate (write-off).

In noul ordin al BNR se includ reguli de inregistrare in evidenta contabila a operatiunilor de reducere directa a valorii contabile brute a creditelor nerecuperabile (write-off), integral provizionate, si introducerea de conturi de evidenta in afara bilantului pentru evidentierea respectivelor credite. (Vezi aici detalii)


Vezi detalii pe Bancherul.ro

Taguri:

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu