Mugur Isarescu castiga batalia cu Ilie Carabulea pentru soarta Carpatica: actionarii minoritari au decis in AGA fuziunea cu alta banca

Planul BNR si a conducerii Carpatica a fost finalizat, asadar, cu succes astazi, in cadrul AGA, actionarii minoritari aproband planul BNR prin care Carpatica urmeaza sa fuzioneze.

 

Banca Carpatica anunta ca actionarii bancii au votat astazi, in cadrul AGA, planul de dezvoltare propus de conducere si sprijinit de BNR, prin fuziunea cu o alta banca, plan cu care actionarul majoritar al bancii, Ilie Carabulea, aflat in inchisoare in cazul de coruptie ASF-Carpatica Asig, nu a fost de acord. 

BNR a considerat ca fuziunea este singura alternativa pentru banca, astfel ca a decis sa suspende dreptul de vot in AGA al lui Carabulea, motivand ca starea sa de arestat reprezinta un risc reputational pentru banca, conform legislatiei BNR.

BNR a suspendat si dreptul de vot al partenerului de afaceri al lui Carabulea, Corneliu Tanase, care detinea aproape 10% din actiunile Carpatica, cei doi avand impreuna peste 51% din capitalul bancii, intrucat BNR a considerat ca cei doi actioneaza concertat, ceea ce este, de asemenea, ilegal.

Ulterior, Corneliu Tanase si-a vandut actiunile unor apropiati pentru a scapa de sanctiunea BNR, insa aceasta, prin semnatura prim-viceguvernatorului Florin Georgescu, a suspendat si drepturile de vot ale acestora, anuntand ca a sesizat, in acelasi timp, si procurorii, intrucat vanzarea actiunilor ar fi fost ilegala, fiind finantata chiar de Tanase.

In aceste conditii, doi italieni, actionari ai Carpatica inca de la listarea bancii, au devenit minoritarii "majoritari" la Carpatica, de ei depinzand in mare pare aprobarea fuziunii propusa spre aprobare in cadrul AGA.

Dar Isarescu a avut grija sa-i convinga pe italieni sa aprobe planul sau, publicul fiind informat de aceasta intelegere printr-o declaratie a sefulului supravegherii bancilor, Nicolae Cinteza.

Planul BNR si a conducerii Carpatica a fost finalizat, asadar, cu succes astazi, in cadrul AGA, actionarii minoritari aproband planul BNR prin care Carpatica urmeaza sa fuzioneze.

Ramane de vazut cu cine va fuziona Carpatica si mai ales in ce conditii si cum va reactiona in continuare Carabulea.


Vezi detalii pe Bancherul.ro

Taguri:

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu