Misu Negritoiu: Nu am plecat de la ING din cauza problemei cu Iranul, iar BNR stie asta

In 2003, Negritoiu detinea insa functia de director general adjunct al ING si sef al ING Wholesale Banking Romania, prin intermediul careia s-a efectuat operatiunea incrimiata, asadar a fost direct responsabil de respectiva tranzactie.

 Misu Negritoiu, fostul director general al ING Bank Romania, propus pentru preluarea conducerii Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), spune ca nu a plecat in 2012 de la conducerea bancii din cauza sanctiunilor impuse de SUA bancii olandeze pentru efectuarea unor operatiuni ilegale prin sucursala din Romania, dupa cum suspecteaza presa. El mentioneaza ca directia de Supraveghere din cadrul BNR poate sa confirme acest lucru.

„Nu are absolut nicio legatura cu mine acest caz. Eu nu am fost schimbat de la conducerea ING si nici nu mi-am dat demisia, ci a fost pur si simplu vorba de o rotatie in managementul bancii, care avea nevoie de forte proaspete, mai tinere, pentru continuarea proiectului cladit de mine”, a spus Negritoiu, pentru Bancherul.ro.

Negritoiu a condus ING Bank Romania din august 2006 pana in septembrie 2012, dupa ce timp de peste 9 ani, din mai 1997, a ocupat functia de director ajunct al bancii. El a predat, in septembrie 2012, postul de CEO la ING Bank Romania polonezului Michal Szczurek, ramanand in functia neexecutiva de chairman, pe care o detine si in prezent, pana la numirea la ASF.

Guvernatorul Mugur Isarescu, cu care premierul Ponta s-a consultat inainte de a-l numi pe Negritoiu la ASF, a fost intrebat vineri de o ziarista, la briefing-ul de la BNR, daca stia ca ING Bank Romania a fost implicata in cazul de incalcare a embargoului impus Iranului, in timpul mandatului lui Negritoiu, ceea ce ar putea reprezenta un risc reputational pentru el, si daca nu cumva tocmai de aceea a fost schimbat de la conducerea bancii.

Isarescu a raspuns ca nu stie sigur daca Negritoiu a fost schimbat din acest motiv, dar nu crede acest lucru, insa il va intreba si pe seful supravegherii bancilor, Nicolae Cinteza, care trebuie sa fie informat mai bine. „Nu cred ca a fost schimbat. S-a terminat un mandat si a fost promovat spre o functie mai nobila, de chairman”, a raspuns Isarescu.

Negritoiu spune ca directia de supraveghere din cadrul BNR poate sa confirme faptul ca schimbarea sa nu are nicio legatura cu cazul Iran: „Sigur ca directia de supraveghere a bancilor din cadrul BNR stie detaliile acestui caz si poate sa confirme ca eu nu am nicio legatura cu acesta”.

Guvernatorul Isarescu a minimizat, in acelasi timp, importanta acestui caz si riscul reputational aferent in numirea lui Negritoiu la ASF, subliniind ca mai important este prestigiul si profesionalismul viitorului sef al ASF-ului, in contextul proiectului de supraveghere consolidata a pietei financiare si a participarii lui Negritoiu la reuniunile Comitetului European de Risc Sistemic (CERS), impreuna cu guvernatorul BNR.

„Domnul Negritoiu are si experienta necesara si mai ales are capacitate organizatorica, pentru ca acolo (la ASF) e nevoie de cineva care sa stie sa faca governance, sa ia o institutie sa o recladeasca, sa-i recastige credibilitatea. Si aici, intr-adevar, poate sa apara un risc reputational. Dar vedeti, eu nu cred ca sunt o persoana nepatata, am inteles de la dumneavoastra, din presa, ca si eu am petele mele, ca l-as fi promovat pe Misu Negritoiu ca sa scap de criticile lui, parca asta am citit intr-o publicatie: sa nu se mai ia de BNR. Deci vedeti ce reputatie, sa spunem cu semnul intrebarii, am si eu! Nu cred ca ce spuneti dumneavoastra este o problema pentru dansul si pentru noi”, a spus Isarescu.

Sa nu fim mai catolici decat Papa”, a adaugat el, mentionand ca BNR ii doreste lui Negritoiu succes in noua functie de sef al ASF.

Negritoiu explica despre ce a fost vorba: un acreditiv la a treia mana

Negritoiu precizeaza ca problema incalcarii de catre ING a embargoului impus Iranului de catre SUA este mai veche, de circa 10 ani, fiind vorba de mai multe operatiuni derulate la nivelul diviziei Wholesale a grupului ING in mai multe tari, iar prin intermediul sucursalei din Romania s-a efectuat o singura operatiune, de o valoare redusa, in 2003, inainte ca el sa preia conducerea ING Bank Romania, in august 2006.

In 2003, Negritoiu detinea insa functia de director general adjunct al ING si sef al ING Wholesale Banking Romania, prin intermediul careia s-a efectuat operatiunea incrimiata, asadar a fost direct responsabil de respectiva tranzactie.

Negritoiu spune ca a fost vorba de un acreditiv cu o valoare de aproximativ 1 milion de euro acordat printr-o firma romaneasca catre una germana, care a vandut unei companii aeriene din Iran un motor de avion produs in SUA. „Asadar, a fost un acreditiv la a treia mana”, a precizat Negritoiu.

Ce este un acreditiv documentar

Acreditivul documentar este una dintre cele mai utilizate metode de plata in comertul international, care reprezinta o garantie ca respectiva plata va fi facuta doar in termenii stipulati in respectivul acreditiv, precum calitatea marfii sau originea acesteia.

De exemplu, daca o firma romaneasca vrea sa cumpere un motor de avion de la o firma americana, solicita unei banci sa trimita un acreditiv firmei exportatoare din SUA, in care se stipuleaza conditiile in care banca poate plati respectivul motor: de exemplu, ca acesta sa fi insotit de un certificat de garantie sau de atestarea originii.


Vezi detalii pe Bancherul.ro

Taguri:

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu