Ministerul de Finante a respins joi toate ofertele pentru obligatiunile pe 5 ani

Ministerul Finantelor Publice (MFP) a respins joi toate ofertele bancilor pentru obligatiunile de tip benchmark cu maturitate la 5 ani, considerandu-le la un nivel neacceptabil al randamentului, potrivit datelor bancii centrale.

Valoarea anuntata initial a licitatiei era de 300 milioane lei (69,83 milioane euro). Bancile au depus cereri de cumparare de peste 790 milioane lei.

La sedinta precedenta pentru obligatiuni cu maturitate la 5 ani, din 21 octombrie, MFP a atras 200 milioane lei prin titluri la 5 ani, la un randament mediu de 7% pe an, potrivit BNR.

Ministerul Finantelor Publice vrea sa atraga 4,6 miliarde lei prin emisiuni de titluri de stat in luna noiembrie, in vederea finantarii deficitului bugetar si refinantarii datoriei publice, potrivit datelor ministerului.

MFP a atras 3,096 miliarde lei prin titluri de stat in luna octombrie, sub nivelul programat de 4,6 miliarde lei.

In trimestrul al treilea, MFP a reusit sa colecteze numai 6,52 miliarde lei din piata locala, cu mult sub nivelul programat de 13-15 miliarde lei.

In ultimele luni, Finantele au respins o serie de licitatii sau au atras cu mult mai putin decat isi propusesera, deoarece nu au acceptat sa plateasca un randament mai mare de 7% pe an, in vreme ce guvernatorul BNR atragea atentia ca MFP se confrunta cu banci care nu mai vor sa cumpere titluri de stat la randamente mai mici de 7-8% pe an.

BankNews.ro

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu