Masinile fara RCA si ITP vor fi scoase din circulatie

Primele controale la 1 februarie



Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) va face prima verificare a RCA si ITP in baza de date la 1 februarie. ½Acesta este termenul pentru efectuarea primei comparatii intre datele politiei cu evidenta autoturismelor inmatriculate si cele ale CSA, cu asigurarile RCA½, a spus reprezentantul CSA, Albin Biro.



Baza de date a CSA este realizata din informatiile primite de la toate cele 15 societati de asigurare, cu numarul asigurarilor RCA incheiate. ½Joi, 19 ianuarie, este termenul limita pana cand firmele de asigurari trebuie sa ne transmita datele complete½, a precizat Biro. El a spus ca societatile care nu se vor conforma vor pierde dreptul de a mai incheia polite, dar se pare ca fiecare firma s-a conformat acestei dispozitii.



Cei prinsi fara asigurare sau ITP li se va trimite o instiintare de plata. Daca la urmatoarea verificare, din 31 martie, vor mai exista masini fara RCA sau ITP, inmatricularea acestora se va suspenda pana cand se va efectua plata.



Comunicatul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor(CSA):



½Potrivit OUG nr. 189 din 2005 pentru stabilirea unor masuri privind vehiculele rutiere inmatriculate, Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor, unitate subordonata Ministerului Administratiei si Internelor, constituie si administreaza baza de date nationala integrata a vehiculelor rutiere inmatriculate, la care Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, Registrul Auto Roman si Oficiul National al Registrului Comertului actualizeaza pe cale informatica datele specifice.



Constituirea bazei de date integrate permite compararea exhaustiva a parcului de vehicule inmatriculate cu cel pentru care s-au indeplinit obligatiile legale privind incheierea asigurarii RCA sau efectuarea ITP (inspectia tehnica periodica).



Aceste proceduri sunt aplicate in majoritatea statelor comunitare, ca o consecinta a cresterii explozive a parcului de vehicule inmatriculate si a intensitatii traficului rutier, completand astfel pe o baza obiectiva controlul in trafic efectuat de politia rutiera.



Astfel, trimestrial vor fi depistate automat vehiculele si proprietarii care nu si-au indeplinit obligatiile legale, urmand ca prima comparare sa se efectueze pana la data de 01 februarie 2006. Persoanelor astfel identificate le vor fi trimise instiintari cu privire la efectele juridice ale neindeplinirii obligatiilor legale in cazul punerii in circulatie a vehiculelor respective. Daca la urmatoarea comparare trimestriala, care va avea loc pana in 31 martie 2006, persoanele depistate initial nu si-au indeplinit inca obligatiile legale, inmatricularea vehiculelor respective se va suspenda de drept.



Precizam ca suspendarea inmatricularii produce efecte doar in cazul punerii in circulatie a vehiculelor in cauza, fiind aplicabila, la controlul in trafic, o amenda cuprinsa intre 30 de milioane si 50 de milioane lei vechi.



Revocarea suspendarii inmatricularii se efectueaza la cererea titularului inmatricularii in baza dovezii incheierii asigurarii RCA sau a efectuarii ITP, dupa caz.



O alta noutate adusa de actul normativ mentionat (art.6) o reprezinta suspendarea din oficiu a inmatricularii vehiculelor pentru care nu s-a solicitat, potrivit legislatiei rutiere, preschimbarea vechilor modele ale certificatelor de inmatriculare.



Practic, va ramane in uz ultimul model aflat in circulatie, emis incepand cu anul 1997, celelalte trei modele trebuind sa fie preschimbate pana la data de 28 martie 2006.



Cresterea gradului de cuprindere in asigurarea de raspundere civila auto, peste nivelul de 90%, reprezinta o conditie necesara semnarii de catre Romania a Acordului Multilateral de Garantare (Multilateral Guarantee Agreement), obiectiv ce va putea fi atins numai printr-o informare corecta si completa a detinatorilor de autovehicule cu privire la rolul acestei forme de asigurare, cat si prin implementarea prevederilor O.U.G. nr.189/2005.

Pe aceeasi linie se inscrie si solicitarea adresata de CSA societatilor de asigurare autorizate sa practice asigurarea obligatorie de raspundere civila auto ca, in cadrul campaniilor proprii de promovare, acestea sa explice publicului de ce este necesara o astfel de asigurare.


Alte stiri

3 comentarii

Andro Viorel
13 Jan 2008

Am o masina la care nu am platit RCA si nu am facut IT de doi ani. Nici nu am de gand sa platesc pt. ca este ....: o rabla:.......ce se va intampla? multumesc

cornel
25 Sep 2008

Am o masina la care nu am facut itp si rca de 2 ani am fost anstintat de2 ori ca ami radiaza masina din oficiu nu stiu ce sa antamplat.

aurel
30 Sep 2010

Am vandut o masina care a fost revanduta si nu am facut actele ,si acuma nu o mai gasesc ,cum as putea sa fac sa o radiez

Posteaza un comentariu