Legea insolventei persoanelor fizice a fost amanata din nou, pana in 1 august 2017, dupa ce Guvernul nu a reusit timp de un an intreg sa o puna in aplicare

Legea insolventei persoanelor fizice a fost amanata din nou, pana in 1 august 2017, dupa ce Guvernul nu a reusit timp de un an intreg sa o puna in aplicare

Guvernul anunta ca a aprobat prorogarea (amanarea) până la 1 august 2017 a intrării în vigoare a Legii nr.151/2015 privind procedura insolvenței persoanelor fizice.

Legea urma sa intre in vigoare de la inceputul acestui an, insa Guvernul a mai amanat-o odata, la finalul anului trecut, pana la sfarsitul acestui an, timp estimat atunci suficient pentru ca aceasta sa poata fi aplicata.

Iata insa ca un an intreg nu a fost suficient pentru ca Guvernul sa poata asigura intrarea in vigoare a acestei legi, astfel ca a trebuit sa o amane inca sapte luni, o dovada a "eficientei" guvernului tehnocrat Ciolos.

Nici macar normele de aplicare ale legii nu au fost aprobate, de-a lungul unui intreg an.

Stadiul implementarii legii

Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri, a raspuns la intrebarile Bancherul.ro cu privire la stadiul implementarii legii:

Pana la aceasta data, au fost parcurse următoarele etape:

· A fost elaborat proiectul de Hotărâre de Guvern privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 151/2015 privind procedura insolvenței persoanelor fizice

· A fost elaborata Hotarârea de Guvern pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 700/2012 privind organizarea și funcționarea Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, în vederea înființării Direcției de Insolvență.

o Pentru Direcția Insolvență sunt prevăzute un număr de 314 posturi contractual. În acest sens, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, pentru a putea demara procedurile inițiale prevăzute de lege, pentru anul 2016, organizează concursuri în vederea angajării pentru un număr de 68 de posturi, salariați cu statut de personal contractual.

o Pentru anul 2017 se vor demara procedurile pentru ocuparea celor 246 de posturi.

· HG-ul cu normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii 151/2015 privind procedura insolventei persoanelor fizice, cat si HG-ul pentru infiintarea Directiei de Insolventa sunt pe fluxul de avizare interministeriala.

· Comisia de insolventa la nivel central a fost înființata si este functionala.

Intr-un comunicat al Guvernului se mai precizeaza urmatoarele:

Amânarea cu încă șapte luni a intrării în vigoare a acestui act normativ s-a stabilit în condițiile în care pentru aplicarea noilor reglementări este nevoie de un sistem complex: înființarea a 42 de comisii de insolvență la nivel teritorial, a aparatului tehnic necesar și adoptarea normelor de aplicare a legii.

Pentru ca aceste noi structuri să poată funcționa, trebuie alocate resurse umane și financiare. Mai exact, este nevoie de specialiști care vor parcurge o etapă de pregătire profesională cu durata între una și trei luni.

Neprelungirea termenului de intrare în vigoare a Legii nr.151/2015, ar determina imposibilitatea aplicării procedurii administrative de insolvență pe bază de plan de rambursare și a procedurii simplificate de insolvență, în condițiile inexistenței, respectiv, subdimensionării structurilor administrative de implementare.

În cursul anului 2016, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului și Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri au luat mai multe măsuri care să pregătească intrarea în vigoare a Legii nr.151/2015 privind procedura insolvenței persoanelor fizice.

Astfel, a fost elaborat un Plan de acțiune comun care cuprinde măsurile legislative si administrative ce ar trebui luate pentru a putea aplica Legea nr. 151/2015 a insolvenței persoanelor fizice.


Citeste articolul integral pe Bancherul.ro

Taguri:

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu