Legea asigurarii obligatorii a locuintelor, in vigoare de la 1 ianuarie 2010

Legea asigurarii obligatorii a locuintelor ar putea intra in vigoare de la 1 ianuarie 2010, dupa constituirea PAID, urmand ca apoi sa se contracteze un credit pentru ca PAID sa poata incheia contracte de reasigurare, a spus marti secretarul de stat in MAI Radu Stancu.

"Nivelul creditului poate fi stabilit de Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID), in functie de contractele de reasigurare. In functie de ce stabilieste PAID, Ministerul Finantelor este dispus sa faca acest credit", a spus Stancu.

El a adaugat ca legea asigurarii obligatorii a locuintelor 260/2008 va fi modificata prin amendamentele aduse de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare din Romania (UNSAR) si Ministerul Finantelor.

Circa 22% dintre cei care trebuie sa incheie o asigurare obligatorie a locuintelor nu vor avea posibilitatea sa plateasca prima de asigurare, a mentionat oficialul din Ministerul Administratiei si Internelor (MAI).

Conform legii, participatia maxima a fiecarui asigurator la PAID nu poate depasi 15%.

La formarea PAID vor participa doar asiguratorii care sunt autorizati sa subscrie riscuri de catastrofe naturale si care nu au fost sanctionate in ultimii doi ani prin limitarea, interzicerea operatiunilor sau retragerea autorizatiei.

Potrivit CSA, aproximativ 20 asiguratori - aproape jumatate din companiile de pe piata - au anuntat ca vor sa participe la acest Pool.

Suma maxim asigurata este de 20.000 euro pentru locuintele de tip A si de 10.000 euro pentru locuintele de tip B. Prima obligatorie este de 20 euro in cazul locuintelor tip A si de 10 euro in cazul locuintelor tip B.

Proprietarii care nu isi asigura locuintele risca o amenda cuprinsa intre 100 si 500 lei, iar constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre primari si de persoanele imputernicite in acest scop.

Amenzile contraventionale stabilite prin lege si aplicate de CSA intra la bugetul de stat in proportie de 40%, la bugetul CSA - 40%, iar restul de 20% intra la bugetul autoritatilor locale de pe raza teritoriala in care locuieste persoana respectiva.

Legea privind asigurarea obligatorie a locuintelor va deveni operationala la 1 iulie 2009, data incepand de la care proprietarii trebuie sa contracteze polite de asigurare obligatorie de locuinte.

Capitalul social al Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID) va fi de cel putin 12 milioane euro.

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu