La ce banca e mai ieftin sa am un cont pentru firma?

La ce banca e mai ieftin sa am un cont pentru firma?

Doua banci destul de active pe piata seviciilor financiare pentru IMM-uri, si anume Banca Transilvania (BT) si ING Bank, au inceput anul cu un duel pentru atragerea start-up-urilor, adica firmele nou infiintate, mai exact cu o vechime de maxim un an de la inregistrarea la Registrul Comertului.

Un numar de peste 106.545 de firme noi au aparut in Romania in primele 11 luni ale anului trecut, in crestere cu 11,44% fata de aceeasi perioada a anului precedent, conform datelor Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC)

Oferta ambelor banci este de acelasi tip: atat BT cat si ING le promit start-up-urilor comisioane gratuite pentru administrarea contului si a serviciilor de internet si mobile banking, precum si pentru diverse operatiuni, precum plati si incasari de bani, dar numai cateva luni, maxim un an.

Ce se intampla insa dupa expirarea ofertei? Care sunt tarifele uzuale pentru operatiunile destinate persoanelor juridice ale celor doua banci sau ce pachete de servicii bancare sunt disponibile?

Am facut, de aceea, o comparatie atat a celor doua oferte, cat si a pachetelor si tarifelor standard pentru firme practicate de cele doua banci.

Primul an de viata a firmei sau primul an de servicii bancare?

In privinta promotiei pentru atragerea start-up-urilor nou infiintate, ambele oferte au plusuri si minusuri.

Trebuie precizat mai intai ca oferta BT, denumita “Contul primul an gratuit”, nu se aplica pe o perioada de un an de la deschiderea contului bancar, ci in primul an de functionare a unei firme, de la inregistrarea la Registul Comertului. Mai exact, daca o firma isi deschide astazi cont la BT, dar ea s-a infiintat in urma cu 6 luni, mai poate beneficia de oferta bancii doar 6 luni, adica pana implineste 1 an.

Oferta BT cuprinde urmatoarele:

- Comision 0 pentru deschiderea si gestiunea contului curent
- Abonament 0 lei pentru BT24 (Internet Banking si Mobile Banking)
- Comision 0 la platile intrabancare si interbancare prin BT24 (Internet Banking si Mobile Banking) in lei (platile in valuta se taxeaza)
- Comision 0 la platile si incasarile intrabancare si interbancare cu cec si bilet la ordin (in lei, nu si in valuta)
- Comision 0 la incasarile intrabancare si interbancare cu ordin de plata (in lei, nu si in valuta)

BT precizeaza ca din pachetul cu beneficii nu fac parte operatiunile in valuta, operatiunile de ridicare numerar (lei sau valuta), platile cu ordin de plata efectuate in unul dintre sediile Bancii Transilvania sau alte operatiuni care nu se regasesc in lista de mai sus.

Oferta ING, denumita ING Profesional pentru Start-up, se adreseaza tot firmelor infiintate de cel mult 1 an, dar spre deosebire de oferta BT, aceasta chiar se intinde pe perioada unui an, adica primul an de la deschiderea contului in banca, nu pana la implinirea unui an de activitate a firmei.

Asadar, daca firma e infiintata in urma cu sase luni si isi deschide astazi cont la ING, oferta ramane valabila timp de un an, adica pana cand firma va avea o vechime de un an si jumatate de la infiintare.

Oferta ING cuprinde urmatoarele:

- costuri 0 pentru deschiderea si administrarea contului
- costuri 0 pentru emiterea si administrarea unui card 
- costuri 0 pentru serviciile de internet si mobile banking
- costuri 0 pentru incasari in lei si valuta

Asadar, ING are in plus un card gratis si incasarile gratuite in valuta, pe cand BT are suplimentar plati gratuite in lei. Cum platile sunt operatiuni frecvente in activitatea unui firme, oferta BT pare a avea un avantaj in plus, care insa ar putea fi anulat de faptul este valabila mai putin decat cea a ING.

Ce se intampla dupa primul an?

Sa vedem acum ce se intampla dupa expirarea ofertelor, mai exact care sunt comisioanele standard pentru produsele din oferta care in primul an sunt gratuite.


Citeste stirea integral pe Bancherul.ro

Taguri:

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu